Rostoucí ekonomika přivádí zpět za prací nejen Čechy, ale i jiné národy z východní Evropy

Česká republika je stále atraktivnější pro Čechy, kteří na počátku nového milénia odešli za prací do zahraničí. Postupně se začínají vracet. Důležitou roli v tom sehrává aktuální situace na trhu práce, kdy českým firmám chybějí zaměstnanci. Jejich nedostatek firmy nutí přidávat peníze na výplatní pásce. Zatímco dříve si Češi dokázali v zahraničí vydělat výrazně více, nyní se rozdíly mezi výdělky v Česku a za hranicemi zmenšují.

Ilustrační fotografie
reklama

Mnozí Češi, kteří odešli do zahraničí, tam vůbec neplánovali zůstávat delší dobu. Obvykle se odstěhovali kvůli dokončení univerzitního studia. Po získání vysokoškolského titulu obvykle získali zajímavou práci a postupem času zjišťovali, že se nechtějí vracet domů, protože by nedokázali využít své znalosti a zkušenosti. A pokud by je mohli zužitkovat, nikdo by jim je nezaplatil. To se však nyní mění a Češi se začínají navracet domů. Nejsou to však jen Češi, kdo se vrací. OSN odhaduje, že po roce 1990 z východní Evropy odešlo přibližně 18 milionů lidí, kteří se rozhodli hledat důstojnější život v západní Evropě. Časopis The Economist ve svém nedávném článku upozornil, že stejně jako Češi do ciziny mířili Poláci, Slováci, Maďaři, Rumuni a Bulhaři. U všech těchto národů lze v současné době pozorovat pohyb zpět do mateřských zemí.

Ekonomika neroste pouze v Česku, ale nízká nezaměstnanost je v současné době typická také pro Maďarsko a další sousední země v regionu.

Faktory, které stojí za návratem lidí do jejich zemí původu, jsou především tyto:

  1. V domovských zemích roste poptávka po pracovní síle. To je typické nejen pro již zmiňované Česko nebo Maďarsko, ale také například pro Polsko a Slovensko.
  2. Nízká nezaměstnanost - například v České republice se pohybuje na hranici 3 %.
  3. Dostupné a levné bydlení je také faktorem, který ovlivňuje to, kde lidé chtějí žít a pracovat. Ačkoli dnes a denně z médií slýcháváme o tom, že bydlení v Česku zdražuje a mnozí lidé si už nemohou dovolit pořídit si vlastní byt, ceny bytů v České republice jsou stále několikanásobně levnější než v západní Evropě.
  4. Důležitou roli při rozhodování také hrají rodiny lidí, kteří odešli. Nechtějí už žít odděleně a chtějí se stýkat se svými rodinnými příslušníky častěji než pouze na Vánoce.
  5. Mnozí lidé (a to se netýká pouze Čechů, ale i jiných národů v regionu) se vracejí domů, protože mají pocit, že už v zahraničí nasbírali dostatek zkušeností, které mohou díky rozvíjející se ekonomice dobře ve své zemi zužitkovat.

Česká republika a další země střední a východní Evropy jsou stále atraktivnější také pro lidi z Rakouska, Itálie, Německa, Holandska, Francie a dalších států. Do střední a východní Evropy z nich přicházejí zejména mladí lidé, kteří oceňují vysokou úroveň bezpečnosti, dostupné bydlení a dobře fungující a levnou veřejnou dopravu. Společnost Monster Career CZ se snaží do České republiky přilákat více lidí z těchto zemí, a proto na přelomu října a listopadu spustí online veletrh pracovních příležitostí. Firmy s jeho pomocí budou moci oslovovat vhodné kandidáty z Rakouska, Francie, Německa, Itálie, Holandska a skandinávských zemí a budou je lákat na práci nejen v České republice, ale také v Polsku a Maďarsku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky