Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtou si Češi soukromé e-maily v práci?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komu Češi posílají soukromé e-maily? Které věkové skupiny používají e-mail ke komunikaci s kamarády? Kolik týdně odešleme a naopak přijmeme e-mailových zpráv? Čtou si Češi soukromé e-maily také v práci? V čem si je prohlíží? Společnost Mailkit, věnující se e-mailovému marketingu, se na zodpovězení těchto otázek zaměřila ve svém výzkumu.

Nejvíce si Češi soukromé e-maily píší s kamarády, odpovědělo tak 74 % z nich. Na pomyslné druhé příčce se umístili rodinní příslušníci. S těmi prostřednictvím e-mailu komunikuje 65 % respondentů. Kolegům v práci zasílá e-maily 61 % Čechů. Celých 47 % Čechů komunikuje se svými klienty a zákazníky ze soukromého e-mailového účtu. Na komunikaci se vzdálenými příbuznými využívá e-mail 35 % Čechů. 27 % dotázaných ho pak používá ke styku s někým jiným.Ze všech sledovaných věkových skupin se svými kamarády pomocí e-mailů nejméně komunikují mladí lidé ve věku 18-29 let (54 %). Jsou to právě mladí lidé, kteří se se svými známými domlouvají převážně přes mobilní chatovací platformy (například WhatsApp, Snapchat, Messenger, Google Hangouts, Kik, Snapchat a kupodivu ještě stále třeba i přes ICQ). Ve vyšších věkových skupinách, tedy 30-44 let a 45-59 let s přáteli e-mailem komunikuje 83 % Čechů.

Nejvíc (36 %) Čechů dostává týdně méně než 5 soukromých e-mailů, 29 % z nich najde ve své e-mailové schránce 6-15 těchto zpráv. 27 % jich obdrží 16-50 a pouhých 8 % pak více než 51.Jak jsou na tom Češi s odesíláním soukromých e-mailů? 48 % jich odešle za týden méně než pět. 30 % jich napíše za stejné časové období 6-15. Pětina dotázaných rozešle 16-50 zpráv, 3 % pak 51 a více.Soukromé e-maily si čte v práci 49 % dotázaných. 11 % takto činí pouze v případě, když je nikdo nevidí a 40 % je raději neotevírá. Bez problémů soukromé e-maily v práci otevírají více muži (57 %) než ženy. Vysokoškolsky vzdělaní lidé je pak otevírají častěji (74 %) než ti bez maturity (34 %).Soukromé e-maily si ve webovém rozhraní poskytovatele e-mailu otevírá 90 % respondentů (např. Seznam.cz, Centrum.cz, Google.com), 25 % v mobilní aplikaci a 22 % na počítači v programu pro práci s e-maily (např. Outlook, Mail, Thunderbird).

Témata:  práce zaměstnanci zaměstnavatelé počítače

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy