Jsou Češi opravdu chudí?

Plná zaměstnanost a blahobyt pro všechny, slibuje Merkelová po volbách. Jak toho chce dosáhnout, není jasné. Volební kampaně jsou plná pozitiv - vyšší zaměstnanost, vyšší mzdy, vyšší spokojenost. A přitom potřeby těch nejohroženějších nikdo neřeší, zkazilo by to obraz země, která se chlubí nejsilnější ekonomikou v Evropské unii.

Ilustrační fotografie
reklama

Statistická čísla však ukazují tu odvrácenou stranu. Počet obyvatel ohrožených chudobou je nejvyšší od znovusjednocení Německa v roce 1990. Od roku 1991 do roku 2014 vzrostla německá ekonomika o 22 procent, což přispělo k růstu příjmů o celkových 12 procent.

Jenže výhody nebyly sdíleny mezi všemi stejně. 10 procent nejbohatších domácností si užívá o 27 procent vyšší příjem, zatímco střední střída jen 9 procent a ti nejchudší 8 procent. V období mezi rokem 2000 a 2016 se průměrný plat zvedl o 5 procent, zatímco elita si užívala skok o 30 procentech. Podle ekonoma Markuse Grabky může za nerovnost oslabení odborů, daňová reforma, která zvýhodnila nejbohatší a narůstající počet matek a otců samoživitelů. Do budoucna se očekává zhoršení situace kvůli automatizaci.

Propast mezi třídami se navíc prohlubuje. Podle Německé centrální banky má 10 procent nejbohatších ve svých rukou až 60 procent celkového majetku, na druhou stranu 40 procent nejchudších nevlastní téměř nic. Nerovnost příjmů se zvyšuje od roku 2005, i když od toho samého období klesá i nezaměstnanost. Ze silné ekonomiky tak profitují jen ti nejmocnější.

Počet obyvatel ohrožených chudobou je také alarmující, minulý rok se až 16 procent obyvatel ocitlo na pokraji nouze. Podle Markuse Grabky za to může fakt, že i když klesá nezaměstnanost, spousta lidí má jen brigádu nebo "mini" práce, které vydělají maximálně 450 eur měsíčně (necelých 12 tisíc korun), spoléhat se tak musí na sociální příspěvky.

Podle Českého statického úřadu míra chudoby v České republice spíše klesá, i tak se ale ocitlo v loňském roce přes milion Čechů pod hranicí chudoby. Jedna ze sledovaných kategorií je příjmová chudoba, v té se člověk ocitne, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. V roce 2015 to odpovídalo pro jednotlivce 10 220 korunám. Jen pro srovnání - minimální mzda v tom samém roce činila 9 200 korun měsíčně. Podle odborů je nepřípustné, aby minimální mzda, kterou loni pobíralo 3 procenta zaměstnaných, byla pod hranicí příjmové chudoby jednotlivce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky