Ekonomika

Ilustrační fotografie

Německo má vážné problémy. Průmyslové zakázky klesly více, než se čekalo

Ekonomika

Zakázky německého průmyslu se v červenci ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,7 procenta. Pokles byl výraznější, než se čekalo, hlavně kvůli slabé poptávce ze zahraničí. Zpráva, kterou dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, naznačuje, že největší evropská ekonomika se i ve třetím čtvrtletí potýká s problémy.

pohonné hmoty

Ceny pohonných hmot v Česku klesly. Kde řidiči natankují nejlevněji?

Ekonomika

Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o šest haléřů na průměrných 32,57 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 31,74 koruny za litr, což je o sedm haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv jsou na nejnižší úrovni od poloviny dubna.

Ilustrační fotografie

KBC bude dál propouštět. V Belgii a Česku přijdou o místo stovky lidí

Ekonomika

Belgická finanční skupina KBC Group, která vlastní mimo jiné českou ČSOB, plánuje další snižování počtu pracovních míst v Belgii a Česku. Belgickou divizi by mělo do konce roku 2022 opustit 1400 zaměstnanců a českou ČSOB v nadcházejících třech letech nejméně 250 zaměstnanců ročně. Oznámila to KBC v dnešním prohlášení.

Ilustrační fotografie

BREXIT bez dohody: EK ve středu navrhne finanční pomoc

Ekonomika

Evropská exekutiva ve středu v rámci doporučení pro případ brexitu bez dohody navrhne finanční pomoc unijní podnikatelské sféře a zemědělcům. Vyplývá to z dokumentu, který dnes získala agentura Reuters. Evropská komise má ve středu zveřejnit soubor doporučení, která by měla dopad brexitu bez dohody zmírnit.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Průměrná MZDA v ČR stoupla na rekordních 34.105 korun. Lidé na ni nedosáhnou

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos ve 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34.105 korun. Dvě třetiny zaměstnanců ovšem na tento průměr nedosáhnou. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta. Průměrná mzda tak poprvé ve čtvrtletním sledování překonala 34 tisíc korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika jižní Moravy se za 30 let zcela proměnila

Ekonomika

Přesun lidí ze zemědělství a průmyslu do služeb, rozpad velkých průmyslových podniků i rozvoj technických odvětví díky vysokým školám ovlivnily v letech po pádu totality ekonomiku jižní Moravy. Pro ČTK změny shrnul Petr Tonev z katedry regionální ekonomie Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity.

Ilustrační fotografie

E-shopy zbrojí na Vánoce už nyní. Nově založené mají smůlu

Ekonomika

Vánoční sezóna znamená pro e-shopy nejvýznamnější období v roce, a to zejména proto, že pro některé z nich může tvořit až 40 % ročního obratu. A právě to je důvod, proč se české elektronické obchody na vánoční období připravují již během léta. Hlavní sezóna pro obchodníky začíná podle průzkumů už v polovině září a vrcholí v polovině prosince. Nově založené e-shopy už s letošní vánoční sezonou počítat nemůžou. Informuje společnost Shopsys, jenž se soustředí na technologický vývoj a kontinuální rozvoj velkých e-shopů na míru a komplexní klientskou péči.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

EMTC přestala vyplácet a svolává setkání vlastníků dluhopisů

Skupina EMTC, prostřednictvím svého jednatele, Tomáše Bárty, oznámila koncem minulého týdne neschopnost dál vyplácet jistiny dluhopisů a jejich úroky. Jako důvod uvedla současnou situaci společnosti. Celková hodnota vydaných a nesplacených dluhopisů skupiny činí, podle aktuálního dluhopisového prospektu, 680 700 000 Kč.

Ilustrační fotografie

Čekání na fiskální impuls jako čekání na Godota?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Spojené státy označily Čínu za měnového manipulátora a otevřely další roční kolo jednání před uplatněním nových amerických sankcí. Centrální banky opět zachránily finanční trhy, když potvrdily, že zahajují nový cyklus uvolňování. Volatilita prudce vzrostla a dosáhla téměř svého maxima od začátku roku.

Ilustrační fotografie

Krize klepe na dveře. Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky

Ekonomika

Ministerstvo financí zhoršilo proti červencové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok. Nově letos čeká růst o 2,4 procenta a příští rok o 2,2 procenta. Vyplývá to z materiálů pro jednání Výboru pro rozpočtové prognózy, které ministerstvo zveřejnilo na internetu. V červencové prognóze úřad počítal letos s růstem o 2,5 procenta a příští rok o 2,3 procenta. Loni ekonomika stoupla o tři procenta.

Ilustrační fotografie

Německá ekonomika se propadá. Klesla o 0,1 procenta, potvrdili statistici

Ekonomika

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve druhém čtvrtletí klesl o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v prvním kvartálu. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny srpna. Hospodářství největší ekonomiky Evropské unie se v období od dubna do června ocitlo na pokraji recese, zejména kvůli slabšímu vývozu.

Vývoj ekonomiky

Ekonomika

FED v područí obchodní války

KOMENTÁŘ: Páteční projev Jerome Powella v Jackson Hole s názvem „Výzvy monetární politiky“ byl dychtivě očekáván zejména kvůli novému nárůstu napětí v obchodní válce i smíšenému poselství z posledního jednání FOMC. Fed však zůstal bez jasného postoje k současnému obchodnímu cyklu a Powell zaujal holubičí postoj, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Recese na spadnutí. Podnikatelská nálada v Německu je nejníže za sedm let

Ekonomika

Podnikatelská nálada v Německu je nejníže za sedm let, za srpen klesla už pátý měsíc za sebou a navíc výrazněji, než čekali analytici. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut Ifo. Vývoj tak podle analytiků potvrzuje, že se největší evropská ekonomika posouvá do recese.

Ilustrační fotografie

Výkup pozemků: Máte nereálné požadavky? Stát vám je vyvlastní

Ekonomika

Situace kolem výkupu pozemků je ve většině českých krajů čím dál komplikovanější. Mezi nejčastější důvody, kvůli kterým se nejsou kraje schopné s majiteli pozemků domluvit, patří nereálné požadavky na navýšení kupní ceny. Proces se z těchto důvodů protahuje a zejména u výkupu pozemků, kudy má vést strategická silniční trasa, musí kraje situaci vyřešit vyvlastňovacím řízením.

Ilustrační fotografie

Zlato: Risk nebo skvělá investice?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: U zlata zatím udržujeme býčí prognózu s technickým cílem na 1 585 USD/unci. V krátkém období však zvýšené dlouhé pozice nadále představují problém. Trh nutně potřebuje katalyzátor, který jej pošle výš, aby se vyhnul pokušení realizovat zisky z nedávno etablovaných dlouhých pozic, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Obchodní válka graduje. Čína uvalila odvetná cla na americké zboží

Čína dnes oznámila nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard USD (1,75 bilionu Kč). Nová cla jsou reakcí na americká cla, která prezident Donald Trump oznámil na počátku srpna, a jsou dalším vystupňováním zdlouhavého obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa, napsala agentura Reuters.

Ilustrační fotografie

BREXIT: Británie a Jižní Korea podepsaly dohodu o volném obchodu

Ekonomika

Británie podepsala s Jižní Koreou dohodu o kontinuitě obchodu, která umožní podnikům obou zemí volně obchodovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Dohoda, kterou v Londýně podpisem potvrdily ministryně obchodu obou zemí Liz Trussová a Ju Mjong-hi, je zhruba v souladu s podmínkami stávající dohody o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU.

Ilustrační fotografie

Středočeský kraj získal od banky EU 64,5 milionu na úspory energií

Ekonomika

Středočeské hejtmanství získalo z grantu unijní Evropské investiční banky (EIB) 2,5 milionu eur (asi 64,5 milionu korun) na přípravu energetických úspor v krajských budovách. Díky grantu bude moci spustit takzvané EPC projekty, které se splácejí z peněz ušetřených za nižší spotřebu. Novinářům to dnes řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ilustrační fotografie

ROBOTIZACE pracovních pozic: Kterým profesím zvoní umíráček?

Ekonomika

Pokladní v supermarketech, poštovní doručovatelé, řidiči metra či administrativní pracovníci. Ti všichni budou v blízké budoucnosti nahrazeni efektivnějšími roboty. Zlaté časy naopak čekají zaměstnance v IT oborech a oblastech, které jsou založeny na lidském přístupu, kreativitě a analytickém myšlení.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Johnson chce brexit s dohodou. Trvá ale na zrušení irské pojistky

Británie chce brexit s dohodou, nemůže ale přijmout tu současnou, zdůraznil dnes v Berlíně před jednáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou britský premiér Boris Johnson. Je podle něj třeba zrušit takzvanou irskou pojistku. Merkelová má ale za to, že takový krok bude možné učinit až v okamžiku, kdy bude jasno o dalších vztazích Bruselu a Londýna. Naznačila ovšem připravenost hledat kompromis.

Ilustrační fotografie

Spojené státy jsou od recese na hony vzdálené, tvrdí Trump

Ekonomika

Spojené státy jsou podle Donalda Trumpa od případné recese na hony vzdálené. Americká ekonomika je ve světě číslo jedna, řekl dnes prezident novinářům v Bílém domě a dodal, že hovořit v současné situaci o recesi je nemístné. Trump dnes také znovu vyzval americkou centrální banku (Fed), aby postupně snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod.

Vývoj ekonomiky

Co přinese páteční setkání v Jackson Hole?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Centrální banky v posledních týdnech stále více snižují sazby. Potvrdí se po pátečním projevu guvernéra Fedu Powella, že dochází k obratu globální monetární politiky? Seznam mluvčích ještě není znám, ale hlavním tématem by měly být výzvy monetární politiky. Diskutovat se bude také o dopadech rozdílných úrokových sazeb, důsledcích kvantitativního uvolňování na kapitálové trhy, o novém mandátu centrálních bank a cestě k normalizaci, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy