Zpracování použitých baterií je věda, ale vyplatí se

I přes vyšší výkon a životnost moderních typů baterií se jejich celková spotřeba v České republice meziročně neustále zvyšuje, za posledních sedm let narostla o 19 procent. Zcela jistě za to může rostoucí počet elektronických zařízení poháněných bateriemi, která si nakupujeme a používáme.

Ilustrační fotografie
reklama

Tradičně spořiví Češi ale nezacházejí s bateriemi příliš hospodárně – jen asi šestinu až pětinu baterií prodaných na českém trhu představují dobíjecí akumulátory. „Dobíjecí baterie jsou dražší, vyžadují pořízení nabíječky a nejsou vhodné do všech typů elektronických přístrojů. Přesto se jejich nákup zpravidla vyplatí, jelikož bez ztráty kapacity zvládnou desítky dobíjecích cyklů, čímž šetří peníze spotřebitelům i životní prostředí,“ konstatuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment baterií do mobilních přístrojů.

Recyklace baterií v domácnosti

Právě ekologické hledisko je v souvislosti se spotřebou baterií velmi důležité, jelikož k poškozování přírody dochází již při těžbě surovin na jejich výrobu a též tehdy, nejsou-li odborně likvidovány. Například dvě třetiny světové produkce kobaltu, nezbytného pro výrobu Li-Ion baterií, se vytěží v Demokratické republice Kongo, a to bez ohledu na ekologii těžby a často s využitím dětské práce. Průmyslová syntéza kobaltu z niklu a mědi pokryje jen asi dvě procenta celosvětové spotřeby. Známé zásoby kobaltu se nacházejí i v Severní Americe a Austrálii, ale z ekologických důvodů se pravděpodobně těžit nebudou. Navýšení objemu průmyslové výroby kobaltu pro pokrytí celosvětové spotřeby by trvalo mnoho let.

Proto je rozumné vždy zvážit, zdali je opravdu třeba baterii vyhodit. „Lidé často vyhazují použité baterie příliš brzy, když ještě nejsou zcela vybité. Baterie, kterým poklesne napětí, sice už nestačí na provoz energeticky náročných zařízení, ale mohou dosloužit třeba v dálkovém ovladači, v budíku nebo jiné drobné elektronice. Mohou je tak vlastně recyklovat doma v rámci různých přístrojů,“ vysvětluje Radim Tlapák, jak mohou lidé ušetřit svoje peníze i životní prostředí.

Separace surovin

V případě baterií nelze tak docela hovořit o recyklaci, protože ze starých baterií nové vyrobit nelze. Přesto je velmi nevhodné vyhazovat použité baterie do směsného odpadu, přinejmenším proto, že různé typy baterií mohou obsahovat nebezpečné látky. Proto je nutné odkládat je do speciálních sběrných boxů, často umístěných například v obchodech s elektronikou. Pokud se chystáte vyhodit spotřebič s integrovanou baterií, použijte speciální kontejnery na elektroodpad. Baterie nevyjímejte ani z plastových obalů, ve kterých jsou zabudovány například výměnné akumulátory notebooků. „Veškeré baterie ze sběrných boxů i kompletní elektronická zařízení obsahující vložené baterie procházejí tříděním. Baterie jsou zde odděleny od elektrozařízení a jsou následně roztříděny podle typu a chemického složení. Teprve poté se řeší separace materiálů, jež lze opakovaně použít,“ uvádí David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem baterií a elektrozařízení.

Z použitých baterií lze separovat například železo a mangan, tedy suroviny vhodné pro použití v ocelářském průmyslu. Dále lze z baterií chemickými procesy získat například zinek, nikl a kadmium. Vždy přitom záleží na jejich složení a procesu, který bude pro separaci surovin zvolen. Jednodušší metodou zpracování použitých baterií je jejích drcení, které se provádí po mechanickém oddělení kovů, papíru a plastů. Se vzniklou hmotou, která obsahuje uhlík, mangan a oxidy zinku, se dále pracuje podobnými postupy, jako při zpracování manganových a zinkových rud.

Co s bateriemi elektromobilů?

Zatímco baterií z mobilů, notebooků a další drobné elektroniky je sice hodně, ale zároveň obsahují relativně malé množství škodlivých nebo opětovně použitelných látek, v blízké budoucnosti se budeme muset vypořádat s likvidací nebo opětovným využitím velkých baterií z elektromobilů. Podle některých studií může jít až o miliony baterií v následujících 20 letech. „Vysokokapacitní baterie typu Li-Ion z elektromobilů a hybridů se pravděpodobně nebudou rozebírat ani separovat na dále použitelné materiály. Nabízí se však celá řada jejich dalšího využití, především jako zásobárny energie pro překlenutí krátkých výpadků v dodávkách proudu,“ uzavírá Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Značné možnosti opakovaného využití baterií, které již nebudou schopné plnohodnotně pohánět elektromobily, se nabízejí především při uchovávání elektrické energie ze solárních či jiných obnovitelných zdrojů. Právě skladování takto získané energie bude do budoucna zásadním problémem, který mohou pomoci řešit i použité baterie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky