Od loňska skončila 9 dodavatelů elektrické energie. Dávejte si při podpisu smlouvy dobrý pozor

Už 9 dodavatelů elektrické energie od loňského roku do současnosti skončilo a opustilo trh. Vyplývá to ze statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE). Loni skončilo 7 dodavatelů elektřiny, letos v létě zanikli další 2 – Central Energy a Enwox Energy. Podle odborníků mohou za ukončením činnosti dodavatelů zřejmě stát rostoucí ceny silové elektřiny. Domácnostem sice nehrozí výpadky dodávek energií, musejí však hledat jiného dodavatele a uzavírat nové smlouvy. Podle odborníků by měli lidé volbu dodavatele elektřiny a plynu více zvažovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Při správném postupu nehrozí zákazníkům zkrachovalých dodavatelů výpadky dodávek elektřiny, protože jsou v takovém případě převedeni k takzvanému dodavateli poslední instance. „V naprosté většině případů dodavatel poslední instance nastupuje automaticky a zajišťuje nepřetržitou dodávku elektřiny nebo plynu. Spotřebitelé mohou jeho služeb využívat až půl roku, během kterých si mohou kdykoliv zvolit nového řádného dodavatele,“ uvedla Lucie Wondřichová z Energetického regulačního úřadu. Dodavatel poslední instance ale může být v některých případech dražší.

Tisíce lidí musejí měnit smlouvy

Ukončení činnosti se většinou týká menších dodavatelů, kteří zásobují řádově tisíce domácností. Například loni skončila společnost Česká energie s téměř šesti tisíci odběrními místy, letos v létě opustila energetický trh společnost Enwox Energy a nového dodavatele si tak bude muset najít 5 600 zákazníků. „Důvody, proč společnosti končí, jsou různé. Ne vždy jde o ekonomické problémy, někteří dodavatelé zkrátka nechtějí pokračovat. A někdy jde o akvizice. Mnoho dodavatelů špatně odhadne vývoj cen silové elektřiny, kterou pak musejí nakupovat dráže, což snižuje jejich profit,“ vysvětluje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Dodavatele je dobré prověřit

Riziko možných problémů s ukončením činnosti dodavatele energií mohou domácnosti snížit volbou jedné z velkých a prověřených energetických společností. Ty malým dodavatelům konkurují i nabídkou dalších užitečných služeb. „V našem případě například zajišťujeme servis kotlů nebo instalaci solárního systému pro ohřev vody a výrobu elektřiny. Pomáháme také s vyřizováním různých dotací,“ popisuje možnosti velkých energetických společností Vácha.

Naopak malé energetické firmy někdy nabízejí výhodnější cenu či specifické služby, jako je dodávka energií výhradně z obnovitelných zdrojů. „Menší dodavatel má větší flexibilitu a dokáže zákazníkovi nastavit produkt podle jeho potřeb a představ. Pro naše klienty je klíčové, že elektřina pochází výhradně z obnovitelných zdrojů od tuzemských malovýrobců. Při výběru dodavatele by si měl zákazník dát pozor na skryté poplatky nejčastěji v podobě vysokého měsíčního fixního poplatku za odběrné místo. Objevují se i produkty s nízkou cenou, ale s omezenými a nekvalitními službami,“ říká Alena Hosnedlová ze společnosti Nano Energies.

Odborníci pak lidem radí, aby dodavatele energií dobře prověřili a věnovali pozornost smlouvě. „Důležité je sledovat dobu platnosti nově uzavírané smlouvy, příliš dlouhá fixace může následnou změnu dodavatele patřičně zkomplikovat. Není od věci si vyhledat zkušenosti klientů s chováním jednotlivých dodavatelů,“ radí Josef Navrátil, analytik z finanční společnosti Cyrrus.

Ačkoli je každé ukončení činnosti dodavatele energií pro jeho zákazníky nepříjemné, může mít i jistý pozitivní efekt. „Celkem na trhu v ČR působí zhruba 80 společností zabývajících se dodávkou elektřiny a plynu. V porovnání se zeměmi Visegrádu je u nás počet dodavatelů v přepočtu na obyvatele nejvyšší, tudíž je určitá konsolidace trhu na místě. Menší dodavatelé mají obecně horší zákaznickou podporu, zároveň je nutná vyšší obezřetnost, co se týče smluvní dokumentace a jejích změn,“ doplnil Navrátil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky