Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmysl byl i vloni páteří českého vývozu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ekonomice se vloni dařilo. Přispěla k tomu domácí spotřeba i zahraniční obchod. Průmysl rostl třikrát rychleji než v Německu. Příznivá byla také situace na tuzemském trhu práce. Vyplývá to z nové souhrnné analýzy ČSÚ.

Růst národního hospodářství vloni mírně překonal tempo EU. Jedním z klíčových faktorů byl zahraniční obchod. Jeho přebytek přesáhl 160 miliard korun, šlo o nejvyšší kladnou bilanci v historii. Více než 80 % veškerého vývozu mířilo do Unie. Tradičně silnou pozici měla motorová vozidla, konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Průmysl vytvářel bezmála třetinu přidané hodnoty české ekonomiky. Byl páteří vývozu. Jen dopravní prostředky tvořily téměř 30 % hodnoty celkového exportu tuzemského zboží.“Průmysl rostl ve srovnání s Německem trojnásobným tempem. Množství vyrobených motorových vozidel dosáhlo 1,35 miliónu. Dařilo se i kovovýrobě a produkci počítačů, elektronických a optických přístrojů. Pokračoval dlouhodobý útlum těžby a dobývání. Výkony chemického průmyslu i energetiky byly poznamenány výpadky výrobních zařízení.

Trh práce vloni vykázal rekordní hodnoty. „Česko drželo prvenství mezi státy EU v celkové míře nezaměstnanosti, která v závěru roku klesla až na 3,6 %, i v míře zaměstnanosti mužů. Podniky hledaly nové pracovníky s obtížemi,“ uvádí Karolína Súkupová, analytička ČSÚ. Průměrné mzdy rostly o 3,7 %, nejvyšším tempem za posledních osm let.Meziroční cenový vývoj byl vloni ovlivněn pohyby cen ropy. Potraviny dál zlevňovaly. Ceny nemovitostí naopak rostly, a to dvouciferným tempem. „Nízká míra inflace byla přítomná v celé Evropské unii. Spotřebitelské ceny v ní během loňska vzrostly o 0,3 %. Na konci roku se ale vývoj obrátil a většina sledovaných cen začala růst,“ vysvětluje analytik ČSÚ Jiří Kamenický.Na konci loňského roku žilo v Česku 10,579 milionu obyvatel, meziročně o 25 tisíc více. Přírůstek byl dán hlavně stěhováním. Z pětiny se na něm však podílel i fakt, že počet narozených převýšil počet zemřelých, a to nejvíc za posledních šest let. Populace dál stárla. Lidé starší 64 let představovali na konci roku 18,8 % obyvatel Česka.

Témata:  průmysl ČSÚ ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy