Proč je v Česku nejdražší máslo v historii? A cena stále roste

Kostka másla nad 50 korun. S příchodem podzimu se ceny nesnižují, ba naopak. Lidé už sahají po vlastních alternativách, od domácí výroby po rostlinné náhražky. Podle výrobců dochází každý rok v průměru k dvěma obdobím zdražování - v létě, kdy mléko není tak bohaté na tuky, a pochopitelně před Vánocemi. Česko však není jedinou zemí, kde je másla nedostatek, některé evropské státy jsou na tom ještě hůř.

Ilustrační fotografie
reklama

Šéf mlékárenského svazu Jiří Kopáček prohlásil, že za cenu může slabé euro a lidé, kteří nakupují do zásoby. Bojí se dalšího zdražování, proto si v obchodech berou kostku či dvě navíc, čímž způsobují brzké vyprodání a nedostatek pro jiné. Vzhledem k nynějším výkupním cenám by máslo mělo stát kolem 45 korunám za balení 250 gramů.

Zdražování se týká celé Evropské unie. Kvůli slabému euro jsou pro globální obchod výhodnější produkty z Evropy než třeba ze Spojených států. Italská společnost CLAL shromažďuje data o tržních cenách v EU a USA. Ceny stoupají všude, ale největšímu nárůstu čelí Francie (až o 83 procent vyšší ceny v porovnání s loňským zářím) nebo Nizozemí (73 procentní nárůst oproti loňskému roku). Z České republiky přicházejí data jen jednou za měsíc, citelné zdražování se zde pozoruje už od ledna.

V Německu stojí momentálně máslo 6 925 eur za tunu, to je 1,73 eura za klasické čtvrt kilové balení (zhruba 45 korun). Oproti srpnu tak zdražilo o necelá 4 procenta, meziročně však až o 61,5 procenta. Cena je udávána jako velkoobchodní, v supermarketech se k tomu musí přičíst ještě obchodní marže. Pro porovnání - v srpnu se tržní cena v Česku pohybovala kolem 32 korun za balení.

Nejhorší situace se zdá být ve Francii, kde neřeší ani tak vysokou cenu, jako spíše celkový nedostatek. Máslo zde momentálně stojí 1,72 eura za klasickou kostku, což činí nárůst o 11 procent oproti minulému měsíci. Jenže Francouzi jsou jako národ proslulí svými máslovými pečivy a moučníky. K snídani si dopřávají křupavé croissanty a na své tradiční bagety si mažou máslo ve velkém. Nedostatek mléčného tuku děsí pekaře, protože náhražky zde nepřicházejí v úvahu.

Na Slovensku ceny másla v srpnu klesly o jeden procentní bod, aktuální cena je 1,28 eur za čtvrt kila (33,5 korun), v supermarketech ho pořídíte asi za dvě eura. Na celosvětovém trhu seženete máslo levně v USA, kde momentálně stojí v přepočtu 30 korun za klasicky velké balení (opět bez marže obchodníků). Navzdory výrazně vyšším reálným mzdám oproti Česku, máslo je za mořem pořád levnější.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky