Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace je stále pod taktovkou potravin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Srpnový růst cen potravin byl sice mírně pomalejší než v červenci, potraviny jsou však i nadále hlavní komponentou nákupního koše, která udržuje inflaci nad cílem centrální banky. Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu meziročně o 2,5 %, za červencem zaostaly o jednu desetinu procenta. Český statistický úřad dnes informoval o vývoji spotřebitelských cen v měsíci srpnu. Informuje Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Češi za své nákupy utratili letos v srpnu o 2,5 % více než před rokem. Seznam položek, za které nyní platíme více než v roce 2016, se téměř nemění. Zdražily především potraviny a stravování a ubytování mimo domov. Náročnou položku v rodinném rozpočtu představují také náklady na bydlení, jelikož si připlácíme za nájemné, vodné, stočné a elektřinu.

České domácnosti jsou s každým měsícem movitější, značí to alespoň doposud zmonitorovaný růst průměrné mzdy v letošním roce. Lepší finanční situace Čechy v nákupech neomezuje, a to ani navzdory vyšším cenám. Silnější poptávka po zboží je tak jedním z faktorů, který tlačí ceny nahoru.

Jednou z mála položek, která je pro naše peněženky méně náročná, je vybavení domácností a nákup mobilních telefonů.

Inflace se drží mírně nad cílem České národní banky po celý letošní rok a jinak tomu pravděpodobně nebude ani ve zbývající části roku. Srpnový vývoj cen byl pouze jednu desetinu procentního bodu nad inflační prognózou centrálních bankéřů. ČNB tedy podle nás nemusí z tohoto titulu zatím přehodnocovat svoje plány ohledně časování dalšího zvýšení sazeb.

Témata:  inflace potraviny ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy