Nezaměstnanost je rekordně nízká

Podíl nezaměstnaných osob poklesl v srpnu zpět na 4 %. V srpnu loňského roku byl tento ukazatel o 1,3 procentního bodu výše. Snížil se také počet uchazečů o práci, kteří jsou schopni ihned nastoupit do zaměstnání. Naproti tomu počet volných pracovních míst roste téměř raketovou rychlostí. Informaci o situaci na trhu práce dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Sdělil Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Zlepšování situace na trhu práce pokračuje. V srpnu poklesl podíl nezaměstnaných osob zpět na 4 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v minulém měsíci. Skutečnost, že je situace na trhu z ekonomického pohledu výborná, má výrazný dopad na mzdový vývoj. Ve druhém čtvrtletí se průměrná mzda v nominálním vyjádření zvýšila v průměru o 7,6 %. Za celý letošní rok by si zaměstnanci mohli meziročně polepšit až o 6 %.

Počet evidovaných nezaměstnaných meziměsíčně klesl. Dosažitelných uchazečů o zaměstnání bylo v srpnu evidováno necelých 275 tisíc, což je přibližně o 6 tisíc méně než před měsícem a téměř o 100 tisíc méně než před rokem.

Skutečnost, že trh práce trpí nedostatkem volné pracovní síly, je viditelná také na ochotě firem zaměstnávat i čerstvé absolventy škol. Letos v srpnu se jich na úřad práce přihlásilo něco málo přes 12 tisíc. Loni v srpnu byl seznam evidovaných absolventů o 5 tisíc robustnější. Další vlna nově příchozích absolventů škol by mohla přijít v září. Mnoho z nich se však pravděpodobně na úřadu práce příliš dlouho neohřeje, neboť množství příležitostí k nalezení uplatnění na trhu práce roste téměř raketovou rychlostí.

Na trhu práce bylo v srpnu k mání téměř 200 tisíc volných pracovních míst, což je prozatím nejvíce, kolik kdy bylo dispozici. Jejich struktura se příliš nemění. Nejvíce volných pracovních míst se stále točí v technických profesích, a to napříč všemi obory. V evidenci je největší zastoupení uchazečů o pozici pomocného pracovníka ve výrobě, uklízeče, pomocníky v hotelích a jiných objektech, pracovníky ostrahy, prodavače v prodejnách a všeobecné administrativní pracovníky.

Souboj zaměstnavatelů o volnou, kvalifikovanou i nekvalifikovanou pracovní sílu bude pokračovat i v následujících měsících, kdy podíl nezaměstnaných osob neopustí okolí 4 %. Mírný nárůst nezaměstnanosti by mohl přinést až konec roku, kdy se utlumí nabídka sezónních prací.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky