Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost je rekordně nízká

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podíl nezaměstnaných osob poklesl v srpnu zpět na 4 %. V srpnu loňského roku byl tento ukazatel o 1,3 procentního bodu výše. Snížil se také počet uchazečů o práci, kteří jsou schopni ihned nastoupit do zaměstnání. Naproti tomu počet volných pracovních míst roste téměř raketovou rychlostí. Informaci o situaci na trhu práce dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Sdělil Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Zlepšování situace na trhu práce pokračuje. V srpnu poklesl podíl nezaměstnaných osob zpět na 4 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v minulém měsíci. Skutečnost, že je situace na trhu z ekonomického pohledu výborná, má výrazný dopad na mzdový vývoj. Ve druhém čtvrtletí se průměrná mzda v nominálním vyjádření zvýšila v průměru o 7,6 %. Za celý letošní rok by si zaměstnanci mohli meziročně polepšit až o 6 %.

Počet evidovaných nezaměstnaných meziměsíčně klesl. Dosažitelných uchazečů o zaměstnání bylo v srpnu evidováno necelých 275 tisíc, což je přibližně o 6 tisíc méně než před měsícem a téměř o 100 tisíc méně než před rokem.

Skutečnost, že trh práce trpí nedostatkem volné pracovní síly, je viditelná také na ochotě firem zaměstnávat i čerstvé absolventy škol. Letos v srpnu se jich na úřad práce přihlásilo něco málo přes 12 tisíc. Loni v srpnu byl seznam evidovaných absolventů o 5 tisíc robustnější. Další vlna nově příchozích absolventů škol by mohla přijít v září. Mnoho z nich se však pravděpodobně na úřadu práce příliš dlouho neohřeje, neboť množství příležitostí k nalezení uplatnění na trhu práce roste téměř raketovou rychlostí.

Na trhu práce bylo v srpnu k mání téměř 200 tisíc volných pracovních míst, což je prozatím nejvíce, kolik kdy bylo dispozici. Jejich struktura se příliš nemění. Nejvíce volných pracovních míst se stále točí v technických profesích, a to napříč všemi obory. V evidenci je největší zastoupení uchazečů o pozici pomocného pracovníka ve výrobě, uklízeče, pomocníky v hotelích a jiných objektech, pracovníky ostrahy, prodavače v prodejnách a všeobecné administrativní pracovníky.

Souboj zaměstnavatelů o volnou, kvalifikovanou i nekvalifikovanou pracovní sílu bude pokračovat i v následujících měsících, kdy podíl nezaměstnaných osob neopustí okolí 4 %. Mírný nárůst nezaměstnanosti by mohl přinést až konec roku, kdy se utlumí nabídka sezónních prací.

Témata:  nezaměstnanost práce lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy