Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace ve školství? Stále horší

školství
školství
Foto: Pixabay

Nedostatek kvalifikovaných učitelů je evergreenem konce prázdnin již několik let, ale situace se bohužel stále zhoršuje. Z mnoha škol jsou slyšet hlasy, že personální problémy jim neumožní zajistit kvalitní výuku a že pokračuje odliv učitelů do soukromého sektoru. Jaká je situace ve školství?

V polovině letošního června vydal Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu studii, ve které upozorňuje, že čeští učitelé jsou placeni nejhůř ze všech vyspělých zemí sdružených v OECD. Podle dat této organizace mají příjmy na úrovni 56 % průměru platu vysokoškolsky vzdělaných lidí, průměr OECD je nad osmdesáti procenty.

„Za špatnou situací ale stojí i odklad řešení kariérního řádu ve školství,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. „Mladí učitelé tak hledají lepší perspektivu mimo obor. Z veřejně přístupných údajů UK a ČSÚ vyplývá, že do škol nastupuje necelá polovina absolventů pedagogických fakult a více než čtvrtina jich do pěti let ze školství odchází.“

Pokud se na situaci podíváme z pohledu počtu pracovních nabídek na Profesia.cz, vidíme, že zatímco oproti loňsku množství nabídek většinou neklesá nebo roste, počet reakcí na ně klesá. Konkrétně v oboru učitel bylo nabídek v první polovině letošního roku stejně jako v předcházejícím roce, o asistenty a vychovatele byl zájem dokonce násobně větší. Zájem o nabízená místa byl výrazně nižší jak ze strany učitelů (o 13 %), tak zejména vychovatelů (o 37 %), asistentů (o 52 %) a speciálních pedagogů (o 55 %). Situace se poněkud liší v Praze, kde se počet reakcí na nabízená místa nezmenšil.

Ale ještě jednou k platům ve školství – jednoznačné celorepublikové porovnání platové úrovně ve školství je značně problematické. Zatímco oficiální zdroje uvádějí, že v porovnání s celostátní úrovní se učitelé pohybují na 105 až 110 % průměrné mzdy, podle údajů pedagogické komory jsou dokonce pod její úrovní. Obojí je velmi málo s ohledem na to, že většina českých zaměstnanců nemá vysokoškolské vzdělání, které učitelé podle zákona mít musejí.

Představu o reálných platech ve školství nám poskytnou údaje portálu Platy.cz, kam informace o svých hrubých mzdách včetně odměn zadávají jednotliví návštěvníci. Z pohledu regionů jsou na tom nejlépe učitelé v Praze, Středočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji, kde je průměrný plat 25 000 Kč a více. Na opačném konci žebříčku jsou kraje Jihočeský, Vysočina, Královehradecký a Olomoucký, kde se průměr pohybuje mezi 22 500 a 23 500 Kč (uvádíme medián průměrných hrubých platů).

Témata:  školství studenti učitelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy