Důvěra v domácí ekonomiku roste a pomáhá koruně

V uplynulém týdnu se nejdůležitější domácí statistikou stal konjunkturální průzkum. Nálada se zvedla ve všech sektorech, což podporuje náš výhled, že ekonomika roste i ve třetím čtvrtletí. Důvěru spotřebitelů posiluje nízká nezaměstnanost a zrychlující růst mezd. Podnikatelská důvěra těží z přetrvávajícího zájmu o české zboží ze zahraničí a z domácí poptávky. Informuje Viktor Zeisel, Komerční banka.

Ekonomika, ilustrační fotografie
reklama

Zasedání maďarské centrální banky nepřineslo nic nového, nicméně ke konci týdne se maďarští centrální bankéři nechali slyšet, že jsou připravení hledat další nekonvenční nástroje měnové politiky. Ani zápis z nedávného zasedání polské centrální banky nepřinesl nic nového. Podle většiny členů Výboru pro měnové otázky zůstanou úrokové sazby v následujících měsících beze změny. V celotýdenním hodnocení tak forint ztratil půl procenta, zatímco zlotý přibližně o půl procenta posílil. Česká koruna se po celý týden pohybovala v úzkém pásmu osmi haléřů mezi 26,06 a 26,14 CZK/EUR. Ke konci týdne se její obchodování stabilizovalo v dolní polovině tohoto koridoru.

Německý HDP táhla domácí poptávka
Uplynulý týden byl ve znamení předstihových indikátorů z eurozóny. Až na drobné výjimky se blýskly lepšími čísly, než trh očekával. Ukazuje se tak, že velmi dobrý ekonomický růst z první poloviny letošního roku bude pokračovat i ve třetím čtvrtletí. Překvapení jsme zaznamenali hlavně v oblasti průmyslu, kde jsme očekávali spíše zpomalení aktivity kvůli ochlazení v Číně.

Bez revize zůstal německý HDP. Struktura růstu potvrdila, že za příznivou dynamikou německé ekonomiky stojí zejména domácí poptávka.

Euro se proti dolaru tento týden obchodovalo bez výraznějšího trendu a dnešní evropské obchodování končí blízko hladiny 1,181 USD/EUR. Nicméně nejdůležitější události týdne jsou ještě před námi. Čekáme totiž na vystoupení J. Yellenové a M. Draghiho v Jackson Hole. Od prezidenta rady guvernérů ECB nečekáme zásadní odhalení, ale projev předsedkyně FOMC by mohl vyznít o něco méně holubičím tónem, než leckdo čeká.

Statistici podle nás revidují růst český HDP dolů, výsledek ale stále zůstane excelentní
Předběžný odhad růstu českého HDP ve druhém čtvrtletí překvapil neuvěřitelně vysokou dynamikou. V mezičtvrtletním vyjádření byl růst nejvyšší od roku 1996, kam sahá paměť současné statistiky. Očekáváme, že statistici přistoupí k mírné revizi tohoto údaje z 2,3 % na 2,1 % q/q. I tak by se ale jednalo o výjimečný výsledek. K takovému růstu podle nás přispívá hlavně domácí poptávka. Mzdový růst zvyšuje kupní sílu obyvatel a zvyšuje se tak i domácí spotřeba. Vyšší mzdy a nedostatek pracovníků navíc motivují podnikatele investovat do zvyšování produktivity. K dynamice pak přispívá i veřejný sektor, který zvyšuje jak investiční výdaje, tak mzdy.

Podobně jako předstihové indikátory v eurozóně a v Německu by i český PMI měl ukázat na pokračující pohodu domácího průmyslu. Očekáváme, že srpnový PMI udrží slušnou úroveň z července na 55,3 bodech. To odpovídá dalšímu růstu výstupu domácí ekonomiky ve třetím čtvrtletí.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky