Proč mají v zahraničí kvalitnější potraviny?

Nedávná kauza týkající se rozdílné kvality potravin v ČR a v okolních zemích pouze poukázala na jev, který je v českém prostředí přítomný už dvacet let. Jeho hlavní příčinou je snaha obchodních řetězců stlačit ceny potravin co nejníže. Výrobci se tomu podřizují, což se ve výsledku odráží na kvalitě výrobků. Komentuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Diskuse: 1

Ilustrační fotografie
reklama

V České republice v posledních týdnech rezonuje kauza týkající se odlišné kvality potravin v ČR ve srovnání se zahraničím. Nejedná se však o nijak nový jev. Ve větší či menší míře se s ním totiž lze setkat už od poloviny 90. let, kdy na český trh vstoupily zahraniční obchodní řetězce. Aby získaly co nejvíce zákazníků, snaží se lákat na co nejnižší ceny.

Právě to je důvod, proč je nakonec výsledná kvalita některých potravin nižší než v sousedních zemích. Požadavku řetězců na co nejnižší cenu se snaží vyhovět nadnárodní výrobci a spolu se snižováním nákladů tak klesá i kvalita konečného výrobku. Někteří z výrobců se přitom snaží tento jev obhajovat specifickými chutěmi českých spotřebitelů. Ačkoliv je možné, že Češi určité chutě preferují více a některé méně, rozhodně to nesouvisí s horší kvalitou výrobku.

Chybí podpora státu českým výrobcům a distributorům

Diskutovaný jev se přitom výrazně méně vyskytuje na nezávislém trhu s potravinami, který preferuje české výrobce. Demonstrovat to lze především na uzeninách a mléčných výrobcích, které tvoří okolo 35 % veškerého prodeje potravin. Ze strany státu však neexistuje žádná podpora pro české distributory, jejichž zájmem je přitom prodávání českých výrobků. Vláda namísto toho jde na ruku zahraničním řetězcům, které nejsou loajální k ČR a jejichž zisk ve finále končí v zahraničí.

Ze strany státu tedy chybí podpora všem článkům řetězu český výrobce – český distributor – český prodejce. Ta by společně s kompletní změnou celého systému distribuce potravin eliminovala možnost, že se do Česka budou dostávat méně kvalitní potraviny. Zatím však o takových změnách nechtěl nikdo slyšet. Pokud by se tedy díky nedávné iniciativě ministerstva zemědělství otevřela diskuze na toto téma, byl by to první krok k lepšímu.

Diskuze: Proč mají v zahraničí kvalitnější potraviny?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 09.09.2017 21:27 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Doporučujeme

Rakouský systém je ochromen. Většina uprchlíků končí na…

20.09.2017 15:37 Aktualizováno Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka odmítá snahy Evropské unie o zvýšení kvóty migrantů pro jeho zemi. Argumentuje tím, že 90% žadatelů o azyl v Rakousku skončí na dávkách sociálního zabezpečení…

Evropa příliš plýtvá jídlem. Potraviny jsou u nás moc levné?

20.09.2017 14:01 Tržní cena potravin, které se na světě za rok vyhodí, odpovídá HDP Švýcarska. Do této ceny nejsou ovšem započítány ztráty na půdě, vodě a biodiverzitě. Také se sem nezahrnuje negativní vliv na změnu…

Jak bude vypadat průmyslová výroba v roce 2030?

20.09.2017 12:21 Trenér kolaborativních robotů, technik 3D tisku či operátor virtuální reality. To jsou některá povolání, která se do konce příští dekády stanou běžnou součástí průmyslové výroby v Česku. Až čtyřicet…

Jak má vypadat záruční oprava a co dělat, když nejste s…

20.09.2017 11:22 Chcete-li reklamovat zboží, je podle zákona vaším primárním nárokem bezplatná oprava. Mnohdy ale vada přetrvává, i když se prodejce tváří, že je reklamace už u konce. Jak má záruční oprava vypadat a…

Související:

reklama

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky