Českou inflaci ovládly potraviny

Posílení červencového růstu cen mají na svědomí potraviny, které meziročně zdražily o 5,8 %. Jejich silně proinflační vliv však dokázalo alespoň částečně zmírnit například levnější vybavení domácností, telefony nebo pohonné hmoty. Spotřebitelské ceny se v červenci zvýšily meziročně o 2,5 %, meziměsíčně si připsaly 0,5 %. Informaci o vývoji inflace v červenci dnes zveřejnil Český statistický úřad. Komentář poskytl Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Češi za své nákupy vynaložili v červenci o 2,5 % více peněz než v loňském roce a o 0,5 % více než v červnu. Před měsícem byl meziroční rozdíl o 0,2 procentního bodu slabší. V červenci jsme si připlatili především za potraviny, nealkoholické nápoje a stravování mimo domov. Potraviny jsou tak v současné chvíli hlavním hybatelem vývoje českých cen. Jinak tomu pravděpodobně nebude ani v dalších měsících. Zdražování v kategorii potravin mírně krotí zelenina, jejíž vývoj cen je však spíše sezónní záležitostí.

V červenci vzrostly také výdaje za čisté nájemné. Jeho výše je primárně ovlivněna situací na trhu s nemovitostmi. Na realitním trhu v Česku je letos natolik „horko“, že jej bedlivě sleduje i Česká národní banka. Růst cen nemovitostí je tak jedním z důvodů, proč klíčová úroková sazba – dvoutýdenní repo sazba - opustila tzv. technickou nulu a vzrostla na 0,25 %. Očekáváme, že rozhodnutí centrálních bankéřů zvýšit úrokové sazby bude nejdříve vidět na sazbách hypotéčních úvěrů, a to především u tzv. variabilních hypoték.

Na snižování cenové hladiny naopak působily například levnější spotřebiče do domácnosti, mobilní telefony nebo pohonné hmoty. Zlevnilo také teplo, teplá voda a zemní plyn.

Růst spotřebitelských cen byl v úvodu druhého pololetí roku 2017 zcela v souladu s očekáváním centrálních bankéřů. Česká národní banka podle nejnovější prognózy předpokládá, že zdražování bude pokračovat také v srpnu a září.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky