Čechy od nákupů neodrazuje téměř nic. Ani vyšší ceny

Čechy od nákupů neodrazuje téměř nic, naznačují to alespoň maloobchodní prodeje za měsíc červen. Maloobchod vzrostl v červnu meziročně o 6,6 %, meziměsíčně o 0,7 %. Informaci dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Češi jsou po celý letošní rok v nakupování téměř k nezastavení. V obchodech se poohlíží prakticky po všem. Nakupují potraviny, elektroniku, oděvy i zboží vyplňující jejich volný čas. Hojněji navštěvují také různá ubytovací a stravovací zařízení. Velkou část jejich útrat představují nákupy dražšího zboží zbytného charakteru.

Častější nákupy nemovitostí a automobilů jsou primárně dány rostoucí nákupní ochotou spotřebitelů, která se spolu s růstem mezd zasluhuje o rychlejší růst cen. Inflace, která se po celý letošní rok udržuje nad 2% cílem České národní banky, přispěla k postupnému zahřívání tuzemského hospodářství. Zahřátí české ekonomiky už však bylo pro Českou národní banku natolik dostatečné, že se rozhodla zpřísnit měnovou politiku. Hlavní úroková sazba se s platností od dnešního dne rovná čtvrtce procenta.

Hlavní hnací silou současného nákupního apetitu Čechů je nízká nezaměstnanost a spolu s ní rostoucí mzdy. Díky těmto dvěma faktorům jsou možnosti spotřebitelů v nakupování mnohonásobně větší. Pro českou ekonomiku to představuje další úspěšné čtvrtletí. Spotřeba domácností nezklamala a zůstává jedním z klíčových tahounů české ekonomiky. Jinak tomu pravděpodobně nebude ani ve druhé polovině letošního roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky