dTest podal podnět k prošetření porušování pravidel hospodářské soutěže českými mobilními operátory

Předražené telekomunikační služby, podobné ceny tarifů u všech tří velkých operátorů nebo neexistence konkurenčního boje o zákazníky z řad spotřebitelů. To jsou skutečnosti, které mohou ukazovat na jednání operátorů ve vzájemné shodě, porušující pravidla hospodářské soutěže. dTest se proto dnes obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisi s podnětem k prošetření této věci.

Mobily, ilustrační fotografie
reklama

České telekomunikační služby dlouhodobě patří mezi nejdražší v Evropské unii. Ceny tarifů se navíc u jednotlivých operátorů téměř neliší. „Zatímco korporátní tarify atakují stále nižší a nižší cenovou hranici, neexistuje zde žádný náznak konkurenčního boje o zákazníky z řad spotřebitelů,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest. Příkladem může být i fakt, že v nedávné době žádný z velkých operátorů neprojevil zájem ani o více než 100 000 potenciálních klientů, kteří se přihlásili do kampaně dTestu Chci výhodnější tarif. Ta spočívala v hromadné změně operátorů na základě aukce nejvýhodnějších nabídek tarifů.

„Operátoři v minulosti shodně hájili vysoké ceny služeb tvrzením, že jsou odvozeny od reliéfu místní krajiny a hustoty zalidnění. Naše průzkumy ale prokázaly, že ceny tarifů v hornatějších i v méně zalidněných zemích, než je Česká republika, jsou v porovnání s těmi našimi stále nižší,“ konstatuje Zelený. Například v Rakousku nabízel v době realizace průzkumu jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás, a navíc neomezené množství SMS zpráv v zemích EU a USA. To vše za méně než polovinu české ceny. „Přístup tří velkých operátorů má výrazně negativní dopad na české spotřebitele, kteří přicházejí o možnost jakékoliv alternativy při výběru poskytovatele telekomunikačních služeb. To se odráží jak v ceně, tak v nabízených objemech tarifů, protože operátoři nejsou žádným způsobem motivováni k jejich zkvalitňování,“ komentuje situaci na trhu Zelený.

Takový vývoj českého telekomunikačního trhu se podle dTestu jeví z hlediska předpisů o ochraně hospodářské soutěže přinejmenším jako podezřelý. Všichni tři velcí operátoři jsou navíc zakládajícími členy Asociace provozovatelů mobilních sítí, jež dle vyjádření na svých webových stránkách usiluje o „vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných mobilních telekomunikačních sítí a poskytování veřejných mobilních telekomunikačních služeb v České republice“. Tržní podíl všech tří velkých operátorů dohromady tvoří celkem 96,4 % (O2 34,1 %, T‑Mobile 38,6 %, Vodafone 23,7 %).

„Existuje podezření, že operátoři mohou při stanovování cen telekomunikačních služeb vzájemně spolupracovat, což je v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a ve svém důsledku to poškozuje koncové spotřebitele,“ uvádí Zelený. dTest se proto obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisi s podnětem k prošetření této záležitosti. Zároveň o svém postupu informoval Český telekomunikační úřad. Zprávu o současné situaci na českém telekomunikačním trhu zaslal také Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací a evropské komisařce pro ochranu spotřebitele Věře Jourové. „Věříme, že dozorové orgány budou tuto neudržitelnou situaci řešit,“ uzavírá Zelený.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky