V českých lesích stoupá těžba dřeva

Těžba dřeva vloni dosáhla 17,6 miliónu m3 bez kůry. Ve srovnání s předchozím rokem stoupla o 9 %. Jde o třetí nejvyšší hodnotu v historii.

Ilustrační fotografie
reklama

Většinu veškeré těžby tvořily jehličnaté dřeviny. Z pohledu jednotlivých druhů stromů se nejvíce těžil smrk. Šlo o 79 % těžby. Podíl těžby borovice byl na úrovni 8 % a buku 4 %.

Růst celkového objemu vytěženého dřeva byl do značné míry způsoben vyšší nahodilou těžbou. V loňském roce stoupla o 1,2 na 9,4 miliónu m3, vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Během posledních let se na stavu lesů podepisuje sucho a činnost škůdců, např. lýkožrouta nebo václavky. Vlivem těchto faktorů chřadnou smrkové porosty hlavně na Moravě a ve Slezsku. Kvůli tomu přibývá nahodilých těžeb.“

Nejhorší situace byla vloni v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde byl podíl nahodilé těžby enormní, bezmála 90%. „Tyto dva kraje představovaly téměř polovinu republikových nahodilých těžeb a 29 % celkového objemu těžeb v Česku,“ doplňuje Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.


Plocha lesních pozemků ke konci roku 2016 zaujímala 2,7 miliónu hektarů. To je téměř o 1 500 hektarů více než v předchozím roce. Lesní pozemky tvořily 34 % celkové výměry území České republiky.

Zalesňování provedené uměle, tj. sadbou a síjí, proběhlo na výměře 19 929 hektarů, což je meziročně o 6 % více. Přirozená obnova lesa se uskutečnila na rozloze 4 813 hektarů. Ve srovnání s předchozím rokem se téměř nezměnila.

„V lesnictví vloni pracovalo 13 132 zaměstnanců, z toho polovina manuálně. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda se rovnala 25 602 korunám,“ uzavírá Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky