Jaký bude mít dopad zákaz kouření na restaurační zařízení?

Od 31. května platí v Česku zákaz kouření v restauračních zařízeních. Na základě zkušeností ze zahraničí předpokládají analytici ze společnosti BDO, že pokles tržeb u restauračních zařízení bude v řádu jednotek procent a nepřesáhne dvoucifernou hranici.

Ilustrační fotografie
reklama

Objem prodaných tabákových výrobků sice mírně klesne, ale v následujících letech se předpokládá návrat na původní úroveň. I přes snížení daňových příjmů do státního rozpočtu způsobené poklesem tržeb, by měl být dopad na státní rozpočet z dlouhodobého hlediska pozitivní. Náklady spojené s léčbou nemocí přímo způsobené kouřením jsou pro stát vyšší než daňové příjmy. Tyto předpoklady vznikly mimo jiné na základě analýzy z dopadů u států, jež v minulých letech zákaz také zavedly. Jedná se o Irsko, Norsko, Itálii, Skotsko a Anglie.

Propad tržeb u většiny provozovatelů pravděpodobně nepřesáhne 10 %

Zákaz kouření představuje pro provozovatele restauračních zařízení zásah do jejich podnikání. Většina podniků, kde se doposud smělo kouřit, s napětím očekává, jak se zákaz promítne do jejich tržeb. „Česká restaurační zařízení čeká dočasný pokles tržeb. U většiny by ale neměl přesáhnout 10 %. Stejný vývoj již proběhl v zemích, které zákaz zavedly dříve. V Anglii poklesly tržby v barech o necelých 5 %, v Irsku o 3 %, ve Skotsku o 10 %. V Norsku se situace v barech výrazněji nezměnila, jen restaurace vykázaly snížené tržby o 3 %,“ uvádí Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO.


Spotřeba tabáku klesne, s velkou pravděpodobností jen dočasně

Analýza dat agentury Euromonoitor ukázala, že ve většině evropských zemí, které zavedly zákaz kouření v restauračních zařízeních, došlo k průměrnému snížení prodeje cigaret o 4 %. Velmi výrazný pokles prodejů cigaret zaznamenalo Španělsko (20 %) a Řecko (15 %). Naopak velmi nízký pokles tržeb do 2 % vykázalo Rakousko, Belgie, Holandsko, Finsko, Norsko, Itálie a Francie. Ve většině zmíněných zemí se ale objem tržeb za tabákové výrobky vrátil na úroveň před zákazem již do dvou let.

Tržby navýší nekuřáci, změna spotřebitelských zvyků přijde ale pomalu

Největší obavou provozovatelů restauračních zařízení je úbytek kuřáků. Zároveň se obávají, že nekuřáci tento úbytek nevykompenzují. „Starost provozovatelů o své podnikání je pochopitelná a mírný úbytek tržeb od kuřáků je nevyhnutelný. Hlavní výzvou pro provozovatele a jejich marketingové dovednosti bude zacílení na více jak polovinu Čechů, kteří cigarety k životu nepotřebují. Zejména pak na nekuřáky, kteří restaurační zařízení doposud navštěvovali jen sporadicky,“ uvádí Lukáš Hendrych z BDO. Na základě dat ze zahraničí, lze navíc usuzovat, že počet kuřáků, kteří navštěvují restaurační zařízení se přibližně po roce vrátí na úroveň, jež byla před zákazem kouření v restauracích a barech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky