Česko jako levná montovna s nízkými mzdami?

Pokračující snižování míry nezaměstnanosti je pro hospodářství dobrá zpráva. Bohužel se ale ukazuje, že hospodářství neroste takovým tempem, jaké by odpovídalo zvyšující se míře zaměstnanosti.

Ilustrační fotografie
reklama

To znamená, že zaměstnanost roste v oborech s nízkou přidanou hodnotou a jen se upevňuje pozice Česka jako levné montovny s nízkými mzdami, říká Petr Kymlička, partner auditorské a poradenské společnosti BDO.

Nezaměstnanost snížily hlavně méně placené, nekvalifikované profese. Neměli bychom zůstat pouhou montovnou pro zahraničí. Další oblastí, ve které bychom se měli zlepšit, je nízká produktivita práce, jež v minulém roce klesla. Za jednu hodinu jsme vyrobili méně zboží a služeb než v předchozím roce. Zaměstnanci v roce 2016 odpracovali o 2,5 % více hodin, ale ekonomika zrychlila jen o 2,3 %.

„S příchodem sezónních prací se počítá s mírným poklesem nezaměstnanosti i v dalších měsících. Půjde ale především o práci v oborech s nižší kvalifikací,“ říká Petr Kymlička, partner auditorské a poradenské společnosti BDO.

Neutrální komentář:
„Trh práce se již delší dobu potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. To do jisté míry brzdí výkonnost firem a v konečném důsledku ekonomickou výkonnost České republiky,“ uvádí Petr Kymlička, partner auditorské a poradenské společnosti BDO.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky