Sněmovna schválila vyšší nemocenskou pro dlouhodobě nemocné zaměstnance

Zaměstnanci, kteří jsou dlouhodobě v pracovní neschopnosti, budou mít nárok na vyšší nemocenskou. Poslanecká sněmovna schválila novelu, podle které budou po 31. dni pracovní neschopnosti nemocní dostávat 66 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 61. dne nemoci se dávka zvýší na 72 procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Novelu musí ještě projednat a schválit Senát a podepsat prezident, platit by mohla od příštího roku.

„Jsem ráda, že poslankyně a poslanci novelu schválili. Dlouhodobě nemocní zaměstnanci si pomoc určitě zaslouží. Jsou to pracující lidé, kteří si poctivě platili nemocenské pojištění,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová.


V současné době zaměstnanec v prvních třech dnech nemoci nedostává nic, od 4. do 14. dne mu platí náhradu mzdy zaměstnavatel. Od 15. dne dostává nemocenskou ve výši 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu, a to bez ohledu na délku trvání dočasné pracovní neschopnosti. Není tedy rozdíl, jestli je pacient nemocný patnáct
dní nebo trpí závažnějším onemocněním, kde si léčení vyžádá často i několik měsíců.

Výše náhrady příjmu u nemocenského se měnila v posledních 20 letech poměrně často. V období od roku 1993 do roku 2007 byla sice od 4. dne pracovní neschopnosti stále platná jednotná sazba 69 procent, byl však zejména v počátku výrazně omezen příjem, ze kterého se výpočet nemocenského odvozoval. Postupně se zvyšoval jak absolutně, tak zavedením druhé a později i třetí redukční hranice. V letech 2008 až 2010 pak došlo k několika rychlým změnám. Od roku 2010 poklesla sazba z důvodu škrtů tehdejší Nečasovy vlády na současných 60 procent.

Ze státního rozpočtu by na tuto variantu pomoci dlouhodobě nemocným mělo jít 2,4 miliardy korun ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky