Ekonomika

Ilustrační fotografie

Ojetých aut na trhu opět přibylo,lidé si oblíbili automatické převodovky

Ekonomika

Použitých vozů v nabídce českých inzertních portálů v meziročním srovnání neustále přibývá, jsou také mírně dražší. Oproti loňskému září je na trhu o necelých sedm procent aut více (loni 98 958, letos 105 606 ks), ale zároveň narostla jejich mediánová cena (+10 tisíc na 200 tisíc Kč). Ostatní parametry se výrazně nezměnily – auta mají téměř stejně najeto (156 vs 157 tisíc km) a příliš se neliší ani stářím (10,7 vs 10,9 letos).

Ilustrační fotografie

Odpovědnost pronajímatele za dluhy nájemce vůči dodavatelům energií

Ekonomika

Život nám může přinést nelehké životní situace, se kterými se musíme popasovat. Jednou z nich může být i případ, kdy nájemce v průběhu nájemního vztahu přestane platit zálohy na dodávky energie, čímž může způsobit řadu problémů i svému pronajímateli. Kdo a za jakých podmínek je vlastně za tyto dluhy odpovědný? Jakým nástrahám je pronajímatel vystaven?

Bratislava

Nová slovenská vláda rychle se zadlužující zemi zřejmě zadluží ještě více, bude se možná i znárodňovat

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Novou slovenskou vládu bude pravděpodobně sestavovat někdejší premiéra Robert Fico. Koaličními partnery jeho Smeru by v takovém případě nejspíše byly před lety od Smeru odštěpený Hlas a Slovenská národná strana. Taková koalice by měla pohodlnou – byť ne ústavní – většinu 79 ze 150 poslanců Národní rady. Od takové koalice – vzhledem k volebním programům zmíněných stran – nelze čekat jakkoli výraznější důraz na konsolidaci slovenských veřejných financí.

USD

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují a zdražovat budou. Ropa se řítí k hranici 100 dolarů za barel a je nejdražší za celý letošní rok

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Ceny pohonných hmot v Česku dále stoupají, zejména pak nafta. Včera se litr motorové nafty prodával průměrně celorepublikově už za 40,43 koruny, vyplývá z dnes zveřejněných údajů CCS. Jedná se o nejvyšší cenu nafty od začátku loňského prosince. Za poslední týden nafta zdražila o 21 haléřů na litr. Benzín nyní vyjde na průměrně na 40,58 koruny. Za poslední týden tedy podražil o deset haléřů na litr a je nejdražší od konce loňského listopadu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Potraviny rychle zlevňují, inflace je ale stále vysoká. Jak to?

Komentář Lukáše Kovandy: Spotřebitelské ceny v Česku stoupají, a to stále velmi výrazně. Podle nejnovějších údajů, těch srpnových, totiž rostly meziročním tempem 8,5 procenta. To je vskutku stále citelná inflace. Ovšem nepřehlížejme ono slůvko „meziročním“. Ano, v porovnání s loňským srpnem ceny stále výrazně rostou. Zhruba čtyřikrát výrazněji, než by si přála Česká národní banka. Ta má ze zákona dbát také o cenovou stabilitu. A ta je plně slučitelná s dvouprocentní meziroční inflací.

Ilustrační fotografie

Konec vládního stropu přinese pro vybrané domácnosti a firmy cenový šok

Ekonomika

Na řadu odběratelů se i přes všeobecné zlevňování energií řítí další velký problém. Blížící se konec vládních stropů na ceny za elektřinu a plyn, který – pokud se nic nestane – má nastat od roku 2024, přinese řadu výzev k řešení. A to jak pro odběratele, tak dodavatele. Co se stane a co s tím lze dělat?

Ilustrační fotografie

Unie odběratelů energií varuje: Krize se může opakovat

Ekonomika

Unie odběratelů varuje před opakováním energetické krize z loňského roku. Zásobníky plynu jsou sice na 95 % naplněné, ale jejich kapacita stačí na zhruba třetinu celkové spotřeby České republiky. K tomu více než 50 % průmyslových podniků a firem stále kupuje elektřinu na SPOTovém trhu, tedy přímo na burze, kde se cena neustále mění. Tuzemští dodavatelé elektřiny se navíc zdráhají fixovat spotřebitelům ceny na delší období. Dlouhodobější řešení je podle zástupců Unie v tzv. komunitní energetice.

Ilustrační foto

Důvěra v českou ekonomiku spadla nejníže od covidu

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy. Důvěra v českou ekonomiku se letos v září propadla nejníže za celé období od března 2021. V březnu 2021 se přitom Česko potýkalo s pandemií covidu a souvisejícími restrikcemi, přičemž hrozily těžké lockdowny průmyslu. Není tedy divu, že tehdy byla důvěra v ekonomiku poměrně nízká. Nyní však k povážlivému poklesu důvěry na tehdejší úrovně dochází bez výraznější hrozby pandemických restrikcí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá poslíčka Rusku

Komentář Lukáše Kovandy: Německá vláda kancléře Scholze nyní čelí zostřené kritice kvůli svému zamýšlenému obchodování s ruským zkapalněným plynem. I když v obchodech s ním figuruje jen jako prostředník a jako svého druhu „poslíček“.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty v Česku rychle zdražují a zdražovat budou. Ropa zřejmě brzy pokoří hranici 100 dolarů za barel

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Ceny pohonných hmot v Česku rychle stoupají, zejména pak nafta. Včera se litr motorové nafty prodával průměrně celorepublikově už za 40,22 koruny, vyplývá z dnes zveřejněných údajů CCS. Jedná se o nejvyšší cenu nafty od začátku loňského prosince. Za poslední týden nafta zdražila o výraznou 1,34 Kč na litr. Benzín nyní vyjde na průměrně na 40,48 koruny. Za poslední týden tedy podražil o 43 haléřů na litr a je nejdražší od konce loňského listopadu.

Ilustrační fotografie

Česká republika je šestnáctá na světě v krádežích e-mailových účtů

Ekonomika

V prvních šesti měsících roku 2023 dále sílily podvodné aktivity počítačových zločinců po celém světě. Výrazně vzrostl počet účtů, jejichž přihlašovací údaje byly kompromitovány, často v kombinaci s dalšími údaji, které jsou pro hackery nesmírně cenné. V důsledku toho vzrostl i počet varování na výskyt odcizených údajů uživatelů na dark webu odeslaných bezpečnostní službou společnosti CRIF, a to na 911 960. To představuje 17,9% nárůst oproti druhé polovině roku 2022.

Ilustrační fotografie

Podnikatel, který nepoučí, nemusí dostat zaplaceno

Ekonomika

Právo odstoupit od smlouvy uzavřené nejen na internetu do 14 dnů od jejího uzavření již vstoupilo do běžného povědomí. Podnikatel má také povinnost spotřebitele o tomto právu řádně poučit. Pokud tak neučiní, lhůta pro odstoupení od smlouvy se může protáhnout až o jeden rok. Podle nedávného rozsudku Soudního dvora Evropské unie se však pro podnikatele nemusí jednat o jediný nepříznivý následek porušení informační povinnosti. V určitých případech totiž spotřebitelé za již poskytnutou službu nemusí platit.

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Řetězce ustupují mediálnímu a politickému tlaku a dávají své marže do pořádku. Většina potravin proto letos zlevňuje, někdy i citelně

Komentář Lukáše Kovandy: Obchodní řetězce zřejmě v obavě například z možné kontroly marží přistupují na jejich citelné snížení. Svoji cenotvorbu po loňském „divokém“ roce, kdy využily nepřehledné situace k navýšení marží, tudíž dávají pomalu, ale přece do pořádku. Výsledkem tak je hmatatelné letošní zlevnění většiny základních potravin. Výjimkou jsou například brambory nebo jablka – v případě zeleniny či ovoce jsou však výraznější výkyvy zcela běžné.

Ilustrační fotografie

Ruská ropa už je na světovém trhu dražší než „západní“ ropa Brent. Západní sankce přitom měly vést k opaku

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Ruská ropa z Dálného východu se už – nezvykle – prodává dráže než severomořská ropa Brent, jejíž cena světu, zejména pak Západu, slouží jako referenční. Rusku se tedy podařilo v tomto ohledu vymazat účinek západních sankcí, které původně vedly k výraznému propadu ceny ruské ropy oproti Brentu.

Ilustrační fotografie

Po deseti měsících průmyslové ceny v ČR opět zrychlily růst

Ekonomika Komentář

Komentář Tomáše Volfa: Srpnové ceny v průmyslu meziročně vzrostly o 1,8 %, to přelomové je však skutečnost, že ceny opět nabírají na síle. Dosud tempo růstu sláblo. Meziměsíčně jsme se dokonce vrátili z šest měsíců trvající deflace, tedy zlevňování, opět k mírnému zdražování o 0,2 %.

Ilustrační fotografie

Německu i Česku hrozí deindustrializace. S vládou kancléře Scholze není spokojeno 80 procent Němců, na výraz „energetická přeměna“ jsou alergičtí

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.

Ilustrační fotografie

Zpátky do kanceláře: Proč společnosti ruší home office a vrací zaměstnance do práce?

Ekonomika

Práce z domova, známá také jako home office, se stala během pandemie nezbytností pro mnoho firem a zaměstnanců. Výhody této pracovní metody jsou zřejmé - flexibilita, úspora času a peněz na dojíždění, a pro mnoho lidí, kteří se pohybují v digitálním prostředí, i zvýšená produktivita. Nicméně, v poslední době jsme svědky nového trendu, mnoho firem se totiž rozhoduje o zrušení home office a vrací své zaměstnance zpět do kanceláře. To může překvapit mnoho lidí, kteří se na práci z domova již zvykli a ocenili její výhody. Ale proč se to děje?

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty výrazně zdražují, benzín už stojí přes 40 korun

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu citelně zrychlily tempo svého zdražování. Benzín včera poprvé od loňského listopadu překonal v celorepublikovém průměru psychologicky důležitou cenovku 40 korun za litr. Za uplynulý týden vzrostla jeho cena o 20 haléřů na 40,05 koruny za litr. Nafta ovšem zdražuje ještě mnohem výrazněji. Za poslední týden stoupla její cena o 70 haléřů na litr, na včerejších 38,88 koruny za litr, jak plyne z dnešních dat CCS.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Balíček zdraží nájmy zemědělcům, přihraje peníze řetězcům. Aneb jak konsolidační balíček ovlivní ceny potravin

Komentář Lukáše Kovandy: Připravovaný konsolidační balíček promluví také do cen potravin. Jeho tvůrci se sice zaklínají tím, že povede ke zlevnění potravin, o čemž minulý týden řetězce ujišťovaly i premiéra. Nedávná zkušenost z Finska nebo Německa ale hovoří spíše proti nim. Naopak, balíček může vytvořit tlak na zdražení potravin, neboť zdraží nájem z půdy zemědělcům.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Slevu na pojistném za zkrácené úvazky od února využilo přes 23 tisíc zaměstnavatelů

Ekonomika

Od začátku letošního února může zaměstnavatel uplatnit slevu na pojistném za zkrácené úvazky ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců. Sleva je určena pro osoby, jejichž životní situace jim neumožňuje pracovat na plný úvazek. Vztahuje se konkrétně na starší 55 let, studenty, pracovníky do 21 let, čerstvě rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče pečující o dítě do 10 let. Slevu od února uplatnilo již 23 704 jedinečných zaměstnavatelů na 98 899 zaměstnanců.

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 15:37

Kryptomiliardář Changpeng Zhao z Binance jde do vězení

Zakladatel největší americké kryptoburzy stráví čtyři měsíce ve vězení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy