Pražští developeři kancelářských budov mají žně

Trh komerčních nemovitostí v Praze zažívá největší boom za poslední dekádu. Většina projektů, které mají platné povolení je v současné době ve výstavbě nebo se chystá zahájení jejich výstavby. V horizontu příštích dvou let se plánuje jen v Praze vystavět skoro 400tis m2 kanceláří. Poptávka je nicméně v současné době tak vysoká, že většina nových projektů se rychle zaplňuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Rok 2017 se rozjel s velkou poptávkou firem po nových prostorách. Tento trend odpovídá současné situaci na pracovním trhu, kde většina společností investuje do dalšího růstu. Tato situace nahrává developerům kancelářských budov, kteří jsou schopni nyní rychle zaplňovat své nové projekty, a to před samotnou dostavbou budov. Developeři nyní akcelerují povolování a plán výstavby administrativních budov, aby využili současné silné vlny poptávky po nových prostorách. Dobrými příklady jsou Crestyl se svým administrativním komplexem DOCK v Libni, slovenská skupina J&T s Rustonkou na Invalidovně, rakouská skupina S+B Grouppe s projekty Trimaran a City Element na Pankráci nebo Penta se svým komplexem Waltrovka. Tyto skupiny akcelerovaly výstavbu dalších fází svých projektů, aby ukojily velkou poptávku po prostorách na pražském kancelářském trhu. Pražský kancelářský trh roste a v příštích dvou letech nabídne skoro 400tis m2 nových administrativních ploch. Jen v oblasti Prahy 8 se dokončí zhruba 100tis. m2 kanceláří z nové nabídky.

Znalost současné situace je důležitá pro firmy, jak blíže komentuje Radek Procházka, vedoucí partner poradenské společnosti Prochazka & Partners. „V prvním kvartále letošního roku evidujeme rekordní poptávku po nových prostorách. Po dvou letech růstu české ekonomiky firmy ve velkém investují do růstu a dvě třetiny firem se nyní stěhují nebo plánují relokaci do nových prostor. Nové projekty se ale rychle zaplňují, a proto by firmy, které plánují relokaci v příštích 18-24 měsících dle velikosti firmy by měli začít situaci řešit co nejdříve. Atraktivní projekty v centrální části města se totiž ve velkém zaplňují před jejich dostavbou a fakt, že se nové budovy ve velkém staví je zavádějící v ohledu toho, co reálně budě během příštích 12 měsíců k dispozici.“

Trh komerčních nemovitostí zažívá zlaté časy a dokud potrvá současný vývoj růstu HDP lze očekávat další pozitivní vývoj kancelářského trhu.

„Ceny nájemného zůstávají meziročně na stejné úrovni, v “áčkových“ kancelářích v centru Prahy se nájemné pohybuje mezi 18 až 23 eur za metr čtvereční. U některých projektů sice očekáváme nepatrné zvýšení ceny, které ale bude odpovídat vysokému standardu budovy a nižším nákladům za média a služby,“ dodává Radek Procházka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky