„Přijmeme ženu s odrostlými dětmi.“ Pozor na dodržování zákazu diskriminace

Přijmeme prodavačku důchodkyni. Nebo: Hledáme ženu s odrostlými dětmi, která už nepůjde na mateřskou. I s takovými inzeráty se setkal Státní úřad inspekce práce, který dohlíží na dodržování rovného zacházení a na zákaz diskriminace na pracovištích.

Ilustrační fotografie
reklama

Inspektoři zasahují i v případech, kdy lidé práci teprve hledají, ale narazí na to, že inzerát je sepsán natolik diskriminačně, že na něj nemohou reagovat. Zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace se přitom uplatňují nejen přímo na pracovišti, ale i u uchazečů o zaměstnání. Bohužel se potvrzuje, že dochází k diskriminaci osob na trhu práce, zejména z hlediska věku a pohlaví.

„Lidé se nesmí bát se ozvat. Sami inspektoři nejsou schopni vše odhalit, bez spolupráce s lidmi to prostě nejde,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová. „Pokud je někdo v práci diskriminován, mívá to dlouhodobý a hluboký dopad na jeho zdraví a vůbec psychiku. Každý má právo na dobré a bezpečné pracovní podmínky,“ dodala.

Inspekce práce loni obdržela 393 podnětů týkajících se dodržování rovného zacházení a zákazu diskriminace a provedla 413 kontrol. Nejčastěji (318 podnětů) lidé poukazovali na možné nerovné zacházení nebo diskriminaci v práci, 75 podnětů pak upozornilo na oblast rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání (setkali se s diskriminačními inzeráty či výběrovým řízením).

„Při uplatňování práva na zaměstnání je zakázána jakákoliv diskriminace a hlediska pro výběr zaměstnanců musí zaručovat rovné příležitosti všem uchazečům. Totéž platí i poté v samotném zaměstnání. Cílem našich kontrol je přispět ke zlepšení rovných podmínek zaměstnanců a dodržování zákazu diskriminace na pracovištích,“ uvedl generální inspektor Rudolf Hahn. Samozřejmě se stává, že ne vždy se prokáže nerovné zacházení či diskriminace tak, jak je vnímá zaměstnanec.

Zaměstnavatelé inzerují např. stylem: přijmeme ženu ve věku minimálně 35 – 40 let s odrostlými dětmi a bez výhledu na mateřskou dovolenou, či přijmeme prodavačku důchodkyni. Inspektoři zjistili 106 případů, kdy zaměstnavatelé (mimo jiné právě podobnými inzeráty) porušili předpisy, protože nedodrželi zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání. Dalších 115 případů se týkalo porušování předpisů přímo na pracovišti, kdy zaměstnavatelé například vypláceli za stejnou práci mzdu v různé výši (např. číšník a servírka). Dále se inspektoři zabývali případem, kdy vedoucí zaměstnanec ponižoval a urážel podřízené zaměstnankyně před kolegy, zatímco k mužům se takto nechoval. Několik žen raději dalo výpověď. Kontrola inspekce prokázala porušení zákazu diskriminace v pracovněprávním vztahu.

Zaměstnavatelům bylo uloženo 23 pokut ve výši 266 tisíc korun za správní delikty na úseku rovného zacházení a diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání a dvě pokuty ve výši 35 tisíc korun za správní delikty na úseku rovného zacházení a diskriminace na pracovišti. Inspekce se rovněž zaměří na kontroly rovného odměňování mužů a žen, naplánováno je jich na letošní rok zatím 80.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky