V Česku chybí německy mluvící experti

Společný projekt asociace ABSL, agentury CzechInvest a Ambasády České republiky v Berlíně má pomoci přilákat z Německa do ČR talentované mladé lidi, kteří zde mohou nastartovat svou kariéru ve společnostech působících v oboru podnikových služeb.

Ilustrační fotografie
reklama

Segment sdílených podnikových služeb v ČR silně roste. Aktuálně zaměstnává 75 000 lidí a toto číslo by mělo dle průzkumů ABSL v roce 2017 vzrůst o dalších 16 %. Centra podnikových služeb nabízejí širokou škálu pracovních pozic z oblasti financí, HR, IT, logistiky, zákaznických služeb či dokonce výzkumu a vývoje. Protože jde o mezinárodní společnosti, které poskytují služby prakticky do celého světa, mají všechny pozice jednu společnou podmínku, a tou je dobrá znalost cizích jazyků. „Angličtina je považována za standard. K ní by měli uchazeči nabídnout znalost dalších jazyků. Celkem se v českých centrech hovoří 31 jazyky,“ říká Jonathan Appleton, ředitel ABSL, a dodává: „I když dříve patřila němčina k preferovaným jazykům studentů, dnes je situace jiná a firmy cítí silný nedostatek německy hovořících kandidátů. V našem segmentu by našly uplatnění stovky takových lidí. Z toho důvodu jsme se rozhodli zrealizovat kampaň, která si klade za cíl oslovit absolventy německých vysokých škol a nabídnout jim zajímavý start kariéry právě v našich centrech podnikových služeb.“ Již nyní působí v segmentu podnikových služeb 33 % cizinců, centra tedy nabízejí skutečně mezinárodní prostředí. Zajímavou informací pro německy hovořící kandidáty přitom je, že jejich jazyková výbava jim zajistí až o 15 % vyšší mzdu.

„V tomto sektoru vznikají velmi kvalifikované pozice s vyššími nároky na jazyky. Pro další růst potřebujeme lákat také uchazeče ze zahraničí, ať již z řad studentů či lidí se zkušenostmi, kteří ovládají cizí jazyky, chtějí pracovat v mezinárodním prostředí a láká je práce v zahraniční. Česká republika jim má co nabídnout – vedle dobré práce je to totiž i vysoká kvalita života, bezpečnosti a ve srovnání s Německem či Anglií výrazně nižší životní náklady,“ doplňuje Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest. Česká republika se dlouhodobě umisťuje na horních příčkách nejrůznějších průzkumů – ať už jde o bezpečnost či příjemný život pro rodiny s dětmi, studenty, seniory anebo expaty.

Kampaň vyvrcholí dne 25. dubna v Berlíně, kde se v prostorách české ambasády sejdou všichni, které projekt Czech Your Talent zaujme. Během jednoho odpoledne bude účastníkům představen život v ČR, situace na trhu práce a kariérní možnosti v sektoru podnikových služeb. Své pracovní zkušenosti představí například zaměstnanci z Johnson and Johnson, SAP Services, Siemens, ABInbev, Infosys, Kiwi.com a Accenture.  V rámci neformální části této akce bude prostor se pobavit se zástupci jednotlivých firem o práci v jejich centrech a o aktuálních pracovních nabídkách.

Byt o velikosti 80 m2 lze například v Praze pronajmout již za 630 euro, v Brně dokonce levněji. V Berlíně se však za nájem stejného bytu zaplatí i přes 850 euro. To samé platí i o hromadné dopravě, kultuře i stravování. Měsíční jízdenka na hromadnou dopravu stojí v Praze 20 euro, v Berlíně ovšem více než 80 euro a za půllitr piva zaplatí člověk v ČR 1 euro, zatímco v Německu dokonce 3-5 eura.

„Berlínskou akcí projekt Czech Your Talent nekončí. Jde de facto o pilot, jehož pokračování je plánováno i pro další evropská města. Z Berlína bychom si rádi přivezli stovku zájemců o práci v našich centrech,“ okomentoval na závěr Jonathan Appleton.

Témata: lidé | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky