Nezaměstnanost je v Evropě na osmiletých minimech, Česko na čele pelotonu

Nezaměstnanost v eurozóně spadla v únoru na nová osmiletá minima na 9,5 %. Podobně dobře si vede trh práce v celé Evropské unii, kde nezaměstnanost poklesla na 8 % – nejnižší úrovně od ledna 2009. Ukazuje se tak, že vylepšující se situace na trhu práce je i nadále hlavním motorem evropského hospodářského růstu. Informuje Jan Bureš Hlavní ekonom Patria Finance.

Ilustrační fotografie
reklama

Po dnešních číslech vylepšujeme náš odhad růstu na první kvartál na 0,5 %  mezikvartálně (viz graf) a za celý rok 2017 pak může dosáhnout opět 1,7 % (lehce nad odhadem trhu).Na čele pelotonu i nadále zůstává Česko a to přesto, že se pokles počtu nezaměstnaných v březnu zastavil. I tak zůstává míra nezaměstnanosti na 3,4 % suverénně nejnižší v rámci celé Unie. Podobně jako v Německu (3,9 %) proto neočekáváme, že v tomto roce bude nezaměstnaných výrazně ubývat. Spíše počítáme s tím, že přirozený nedostatek pracovníků bude dál tlačit mzdy vzhůru. To je jeden z hlavních argumentů, proč by ČNB v dohledné době měla otočit kormidlo, opustit intervence a připravovat se na první utažení měnových kohoutů.

V rámci Evropské unie zůstávají stále velké rozdíly v míře nezaměstnanosti. Přesto, že se situace vylepšuje především v regionech s vyšší mírou nezaměstnanosti (Španělsko a v posledním měsíci i Itálie), dynamika mezd i inflace v těchto částech euro-klubu zaostává za Německem. I proto ECB zatím nebude chtít uspěchat útlum od politiky měnové expanze. Zvlášť poté, co březen přinesl další pokles jádrové inflace. I proto z dnešních čísel euro mnoho pozitivních bodů nevytěží.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky