Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se nakupovalo zlato v roce 2016

Zlato, ilustrační fotografie
Zlato, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Rok 2016 byl pokud jde o zlato opět rekordní. Investiční poptávka dosáhla nejvyšší úrovně od roku 2012, roční příliv do ETF byl nejsilnější od roku 2009 a celosvětová poptávka po zlatých slitcích a mincích byla víceméně stabilní, informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Celková globální investiční poptávka vloni vzrostla oproti roku 2015 o 70 %, když z 918,7 vystoupala na 1 561,1 tuny. Určitý pokles byl zaznamenán v Indii, kde v roce 2015 činila poptávka 194,9 tun a meziročně pak klesla o 17 % na 161,6 tuny. Čína naopak zaznamenala 25procentní nárůst, a sice z 228,1 na loňských 284,6 tuny. Zájem o investiční slitky a mince o něco poklesl. Poptávka byla mimořádně nízká až do čtvrtého čtvrtletí, kdy investoři využili nižší ceny v měsících říjnu a listopadu. Čtvrtý kvartál byl nejlepší od poloviny roku 2013.

Fakta z minulého roku:

Čínská poptávka po investičních zlatých mincích a slitcích byla nejsilnější od roku 2013 a narostla o 25 % oproti roku 2015.

Naproti tomu poptávka druhého asijského obra, Indie, se v roce 2016 utlumila. Celá řada regulačních nařízení, chaos vyvolaný zrušením části bankovek a po většinu roku rostoucí cena zlata tlačily poptávku na nejnižší úroveň od roku 2005. Určitý obrat nastal ke konci roku. Čtvrté čtvrtletí začalo v Indii pozitivně. Za touto změnou stojí podzimní svátek světel Diwlai, který je s nárůstem zájmu o zlato již tradičně spojen. Tržby byly v tomto období navýšeny o 30 %. Pozitivní vývoj se očekával i nadále, nicméně šok, který přišel ze dne na den v podobě výše zmíněných opatření a byl provázen mj. frontami před bankomaty, tento vývoj narušil.

Evropská poptávka po zlatých mincích a slitcích činila 196 tun. To je v meziročním srovnání o 11 % méně. Zájem investorů silně vzrostl ve 4. čtvrtletí roku 2016; nárůst zisků hlásily hlavně Německo, Švýcarsko a Rakousko. Hlavní vliv měl sezónní faktor a také říjnový pokles ceny, což se pak promítlo v silné odezvě ze strany spotřebitelů. Oproti Evropě dosáhla poptávka v USA nejvyšší hodnoty od roku 2010 –  93,2 tuny. Byla podpořena nejistotou z globální měnové politiky a měnících se očekávání americké ekonomiky a taky předpokládaným zvýšením úrokových sazeb. Poptávka u investorů ve 4. čtvrtletí vzrostla mj. díky poklesu ceny po zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem.

Poptávka na Středním východě zaznamenala velký propad a činila 18,1 tuny. Důvodem byly slabé měny, vysoké ceny a řízený pokles těžby ropy v celé oblasti. Byly zde také specifické problémy. Například v Íránu, kde centrální banka nevydala od počátku roku 2016 žádné mince – nicméně letos se očekává obrat. Naproti tomu turecká maloobchodní investiční poptávka ve 4. čtvrtletí raketově vzrostla z důvodu ostré rétoriky prezidenta Erdogana a s očekáváním slabší měny.Východoasijská poptávka poklesla v roce 2016 o cca 7 % a byla nejnižší od roku 2010 – 69,7 tuny. Poptávka zde byla slabší po celý rok. Thajský zlatý trh, který je největší v regionu, zaznamenal v roce 2016 pokles o 11 %. Druhá polovina roku byla opět slabá, jelikož byla ovlivněna úmrtím tamního krále. Další země, která zaznamenala propad v průběhu roku, byl Vietnam, kde pokles činil 10 %, nicméně ve 4. čtvrtletí došlo k oživení a celková roční poptávka ukončila rok na objemu 42,9 tun.

Témata:  zlato ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.