Způsobí Trump finanční krizi? Světově proslulý ekonom upozorňuje na nebezpečí

Světově proslulý ekonom, historik a jazykovědec Noam Chomsky předpovídá, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa způsobí další finanční krach. Varuje totiž, že předpisy amerického prezidenta týkající se bank představují do budoucnosti velké nebezpečí.

Ilustrační fotografie
reklama

Chomsky podle serveru The Independent varuje, že Trumpem poháněné zlepšení na kapitálových trzích se blíží ke konci a že je na obzoru další finanční krach. Tvrdí také, že Trumpův status jako politika anti-establishmentu byl pouze „vtip“, který podpořil akciové trhy.

„Co je to ani-establishment?“ ptá se Chomsky a zároveň si také odpovídá: „Tento [kabinet] čerpá ze miliardářské třídy, do značné míry pochází z finančních institucí a armády a tak dále. Podívejte se na akciový trh, který vám řekne, jací jsou to vlastně zástupci anti-establishmentu.“

Konkrétně zmiňuje některé členy vlády, jako je Stev Mnuchin, který přišel z banky Goldman Sachs, nebo Gary Cohn, ředitel Národní ekonomické rady vlády, který ve stejné bance dělal provozního ředitele. A tak podle Chomského anti-establishment rozhodně nevypadá.

„Jakmile byl Trump zvolen, a i poté, akciové hodnoty ve finančních institucích vyskočily do výšin," uvedl Chomsky. „Investoři jsou potěšeni, že bude eliminovat předpisy, protože budou mít samozřejmě více zisku. Nakonec to ale povede k dalšímu neštěstí, ale to je problém někoho jiného. O to se budou muset starat daňoví poplatníci,“ varuje.

Trump už podepsal vládní nařízení o přezkoumání tzv. Dodd-Frankova zákona z roku 2010 o finančním dohledu. Šlo o první krok v Trumpově plánu omezit regulace finančních služeb. Již při své kampani slíbil, že zruší Dodd-Frankův zákon, který byl přijat v reakci na finanční krizi z let 2007-2009. Zákon reformující Wall Street za "katastrofu".

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky