Co ovlivňuje ceny potravin v obchodech? Velcí výrobci maloobchodníky vydírají

Zatímco ceny některých potravin zůstávají roky téměř na stejné úrovni, další průběžně zdražují. V některých případech se částky mohou několikrát změnit dokonce i během krátkého časového období. Jiné jsou naopak výsledkem dlouhodobých vztahů mezi aktéry na trhu. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Supermarkety, ilustrační fotografie
reklama

Složitá a nevyzpytatelná situace je hlavně u základních komodit, jako je například máslo či mléko. Jejich cena je ovlivněná především vývozem do zahraničí. Ve chvíli, kdy za našimi hranicemi naroste o tyto potraviny zájem, jejich producenti zvedají ceny. V momentě, kdy zájem opadne, se částky postupně vrací k původním hodnotám. Takový výkyv přitom může nastat během několika měsíců a rozdíl může činit i 50 procent. Naopak pečivo stojí v posledních několika letech zhruba stejně.

Velcí výrobci nás doslova vydírají, shodují se maloobchodníci

Na růstu tuzemských cen má navíc velký podíl celková situace na trhu a především podmínky zahraničních řetězců. Ty se totiž v průběhu času přitvrzují a potraviny tím pádem zdražují. Obecně platí, že největší výrobci každý rok ceny zvedají. K tomu je nutné připočíst i rostoucí investice dodavatelů směrem k řetězcům, které ceny navyšují také. Navíc na českém trhu v současné době vládne složitá a častokrát nepřehledná situace. Existuje zákon, který chrání malé výrobce před praktikami velkých zahraničních obchodních řetězců. České právo už ale neřeší například vztah mezi velkými zahraničními výrobci, kteří na trhu obstarávají zhruba 80 procent obratu, a malými distributory či maloobchody. Ty jsou v mnoha případech nuceny přistupovat na nevýhodné podmínky, které jim velké společnosti nadiktují.

Problémem malých distributorů je, že si s nimi velcí producenti doslova dělají, co chtějí. Tito velcí hráči vědí, že menší firmy i na velmi nevýhodné podmínky kvůli udržení se na trhu přistoupí. Zneužívají své moci a malé firmy častokrát doslova vydírají. Tímto způsobem si velké společnosti kompenzují ztráty dané nevýhodnými obchodními podmínkami s řetězci. Český zákazník je pak postaven před hotovou věc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky