Rostoucí náklady zvýší inflaci

První letošní měsíc přinesl zvyšování cen výrobců. Ceny v zemědělství přidaly meziměsíčně 0,5 % a v průmyslu došlo ke zdražení dokonce o 0,7 %. Ceny v průmyslu se tak po třech letech vymanily z meziročního poklesu a vykázaly růst dokonce o 2,1 %. Výrazně se také snížil pokles cen zemědělských výrobců (-3,0 %  v lednu po –4,8 % v prosinci).

Ilustrační fotografie
reklama

Je vidět, že v ekonomice se objevují nákladové tlaky, které se podle našeho odhadu v nacházejících měsících přelijí do spotřebitelských cen.

Očekáváme, že ceny průmyslových výrobců se letos po třech letech snižování konečně zvýší. Podle našeho odhadu by v průměru měly přidat 3,6 %. Ceny v průmyslu tak budou letos představovat nákladový inflační faktor a podporovat náš výhled, že meziroční růst spotřebitelských cen bude po celý letošní  a pravděpodobně i příští rok přestřelovat inflační cíl ČNB. A to i přes to, že náš výhled počítá se zrušením kurzového závazku 4. května a následným posílením kurzu koruny proti euru. Informoval Viktor Zeisel, Ekonom, Komerční banka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky