Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rostoucí náklady zvýší inflaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

První letošní měsíc přinesl zvyšování cen výrobců. Ceny v zemědělství přidaly meziměsíčně 0,5 % a v průmyslu došlo ke zdražení dokonce o 0,7 %. Ceny v průmyslu se tak po třech letech vymanily z meziročního poklesu a vykázaly růst dokonce o 2,1 %. Výrazně se také snížil pokles cen zemědělských výrobců (-3,0 %  v lednu po –4,8 % v prosinci).

Je vidět, že v ekonomice se objevují nákladové tlaky, které se podle našeho odhadu v nacházejících měsících přelijí do spotřebitelských cen.

Očekáváme, že ceny průmyslových výrobců se letos po třech letech snižování konečně zvýší. Podle našeho odhadu by v průměru měly přidat 3,6 %. Ceny v průmyslu tak budou letos představovat nákladový inflační faktor a podporovat náš výhled, že meziroční růst spotřebitelských cen bude po celý letošní  a pravděpodobně i příští rok přestřelovat inflační cíl ČNB. A to i přes to, že náš výhled počítá se zrušením kurzového závazku 4. května a následným posílením kurzu koruny proti euru. Informoval Viktor Zeisel, Ekonom, Komerční banka.

Témata:  inflace ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.