Mzdy porostou i letos. Firmy nebudou propouštět, chystají se nabírat nové lidi

Vloni navýšilo mzdy svým zaměstnancům přes 80 % středních a velkých firem. Dvě pětiny všech firem navíc svým zaměstnancům vyplatily 13. plat či mimořádnou odměnu v podobné výši, firmy nad 250 zaměstnanců 13. plat poskytly dokonce v 70 % všech případů. I v roce 2017 se chystají tři pětiny zaměstnavatelů svým zaměstnancům přidat, u velkých firem to je dokonce drtivá většina (85 %). Vyplývá to z nejnovější ankety Hospodářské komory mezi podnikateli.

Ilustrační fotografie
reklama

„Podíl podnikatelů, kteří hodnotili svoji situaci pozitivně, se proti zářijovým očekáváním zvýšil. Naprostá většina MSP (83 %) uvedla, že jejich celková ekonomická situace byla v druhém pololetí roku 2016 stejná nebo příznivější, než v pololetí předchozím,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na nejnovější výsledky Komorového barometru, tedy ankety organizované jednou za půl roku a která přináší informace reflektující každodenní problémy podnikání i všeobecnou ekonomickou situaci v zemi.

Dobré výsledky podniků pocítili také jejich zaměstnanci na svých výplatních páskách. Dvě třetiny všech firem v loňském roce zvyšovaly mzdy svých zaměstnanců. Pětina firem přidávala více než 5 % a každá desátá firma zvyšovala mzdy o více než 7 %. Mzdy zvyšovaly hlavně střední a velké firmy (přes 80 %).

Dvě pětiny všech firem navíc odpověděly, že svým zaměstnancům vyplatily 13. plat či mimořádnou odměnu v podobné výši. Takového benefitu se dočkali především zaměstnanci středních a zejména velkých firem. Právě u firem nad 250 zaměstnanců 13. plat poskytlo dokonce 70 % všech respondentů.

Více než 90 procent firem bude během prvního pololetí letošního roku nabírat nové zaměstnance nebo zachová jejich současný stav. Stejně jako v druhé půlce loňského roku nejvíce plánují nabírat střední firmy a zpracovatelský průmysl.

Také v roce 2017 plánují zvyšovat mzdy tři pětiny firem, u velkých firem je k tomu chystá dokonce drtivá většina (85 %). Polovina firem bude přitom navyšovat mzdy až o 5 %. Téměř třetina mikro a malých firem je ale opatrnější a hlásí, že zatím zvyšovat mzdy neplánuje. To může souviset i s další vlnou EET, která se od března 2017 bude vztahovat nově vedle velkoobchodu i na maloobchod. Dle oborového členění se navýšení týká 80 % firem ve zpracovatelském průmyslu a více než poloviny stavebních firem, a to i přes krizi, v jaké se odvětví v současnosti ocitá.

V návaznosti na výsledky Komorového barometru a vlastních analýz ale Hospodářská komora varuje před zvyšováním regulatorní zátěže ze strany státu. „Přílišné zatížení by totiž mohlo zadusit letošní očekávaný růst a zbrzdit rostoucí fázi ekonomického cyklu. Letošní růst bude dle odhadů Hospodářské komory ČR výrazně vyšší než loňský a bude se blížit 3 %. Zároveň upozorňujeme, že z dat malých a středních podniků vyplývá, že v roce 2017, minimálně v jeho prvním pololetí, dojde k další vlně zdražování, která bude mít za následek vyšší inflaci (až 3 %) než v současnosti odhaduje Ministerstvo financí nebo Česká národní banka,“ tvrdí Dlouhý.

Aktuální Komorový barometr byl realizován v průběhu ledna 2017 a reagovalo na něj 543 respondentů – členů Hospodářské komory ČR všech velikostí a oborů. Většinu (69 %) respondentů tvoří mikro a malé firmy do 49 zaměstnanců.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky