EET: problémy budou mít menší prodejny. Podpora státu je nastavena velmi špatně

Zavádění elektronické evidence tržeb (EET) se blíží do své druhé fáze. Od března se bude vztahovat i na obchodníky. Odborníci očekávají, že kvůli nové povinnosti skončí některé malé samostatné obchody na venkově. Méně starostí mají ti, co jsou součástí obchodní sítě. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Zavedení EET v druhé vlně přinese problémy zejména menším prodejnám. Pro ně začínají náklady na 10.000 korunách. Prodejny hlavně na vesnicích s počtem obyvatel méně než 1 000 mají problémy již dnes i bez EET. V tomto směru je velmi špatně nastavená podpora státu. Po dobu 25. letého působení naší společnosti na trhu, nám stát nijak nepomohl, právě naopak. Pro menší prodejny spočívá velké riziko v tom, že si na poslední chvíli pořídí pokladnu, která dlouhodobě nebude vyhovovat, a poté si budou muset za nějaký čas pořídit pokladnu novou.

Větší prodejny jsou už na systém napojeny

V síti CBA je asi 950 prodejen, z nichž 40 je vlastních či franšízových, zbytek je smluvních. Autentizační údaje si aktuálně vyzvedla zhruba polovina prodejen. Zatímco větší prodejny již zkouší a jsou napojeny, problém může nastat u menších prodejen, které stále čekají.

Vzhledem k tomu, že jsme se na EET připravovali dlouho dopředu, naše vlastní prodejny jsou nachystané a spuštění EET nebude problém. Co se týče smluvních prodejen, tam je situaci složitější. Máme tým techniků, abychom prodejnám zavedení EET co nejvíce usnadnili. Ti pomáhají prodejnám podle jejich požadavků a potřeb, buď přímo se zavedením našeho pokladního systému, nebo například s výběrem a instalací nových pokladen. Zájem vše řešit přímo od nás centrálně byl ale jen desetiprocentní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky