Euro tíží geopolitická nejistota

Tento týden nepatřil z pohledu společné evropské měny k těm nejúspěšnějším. Euro proti dolaru prakticky kontinuálně oslabovalo a kurz se tak vzdaloval od osmiměsíčního maxima kolem 1,08 USD/EUR.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

Celkově za tento týden euro vůči dolaru odepsalo zhruba procento a půl, když se kurz v jeho závěru dostával na dohled úrovně 1,06 USD/EUR.

Euru příliš nenahrávala zvyšující se geopolitická nejistota v souvislosti s blížícími se francouzskými volbami. Hráče na trhu příliš nenadchla ani publikovaná německá data za prosinec. 

Výkonnost průmyslu výrazně zaostala za očekáváním trhu, což se projevilo i v bídné exportní aktivitě v uvedeném měsíci. Tuto slabší sérii německých dat ale nebereme jako počátek nového trendu, spíše jako korekci extrémně silných listopadových čísel. Navíc statistiky německých objednávek ukazují, že v dalších měsících se situace opět vrátí k vyšší růstové dynamice. V tomto směru jsou povzbudivá i lednová čínská data týkající se obratu zahraničního obchodu. Informoval Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka.

Témata: EUR | usd | MoneyMAG.cz | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky