Skandál s hazardem má hasit Senát

Poslanci se pod veřejným tlakem narychlo pokoušejí hasit skandál kvůli hazardu, jemuž při hlasování o daňové reformě minulý týden šla na ruku ODS, soc. dem., komunisté i část VV. Zachránit poslance od podezření, že za jejich hlasováním je korupce, má oranžový Senát. Informuje o tom úterní Právo.

reklama

Ten by schválený zákon změnil a Sněmovně vrátil k definitivnímu rozhodnutí v podobě, která by již nepobuřovala vstřícností k hazardu. První konzultace TOP 09 a soc. dem. již probíhají. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík řekl Právu: „Jednáme se senátory, jestli mohou zákon opravit a vrátit v takové formě, abychom pro něj mohli zvednout ruku. V případě, že se to nepodaří, určitě podáme novelu,“ řekl Právu. Schvalování novely by však zabralo víc času a hrozilo by, že se nestihne její schválení před 1. lednem 2012.

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha už o změnách jednal minulý týden s poslancem TOP 09 Janem Farským. Za důležitou označil změnu, aby peníze nerozdělovaly hazardní firmy. „Senát připraví takový návrh, který bude průchodný ve Sněmovně,“ ujistil Vícha.

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) v pondělí řekl Právu, že senátoři soc. dem. pozměňovací návrh připraví. „Měl by situaci řešit směrem k obcím a na druhou stranu by měl umožnit, aby peníze transparentním způsobem byly k dispozici i na sport,“ uvedl. Změnit v Senátu zdanění z hazardu doporučilo v pátek i nejužší vedení ČSSD. Přitom to byli i její poslanci, kteří k hazardu vstřícnou verzi pomohli protlačit. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka to na sobotní konferenci strany označil za „hlasovací nehodu“.

„Co se týče možné nové úpravy, senátoři by v sobě museli najít sílu opravit pouze ten paskvil, který Sněmovna schválila v části loterijní daně,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Pokud se však Senát pokusí posunout i účinnost zákona či zasáhnout do některých zásadních částí daňové reformy, kterou soc. dem, ostře kritizuje, je prý šance na nápravu u hazardu nulová.

Jak Právo napsalo již v sobotu, sněmovní verze loterijní firmy zbavila pro příští rok povinnosti platit místní poplatky za hazardní přístroje, odvádět daňové zálohy, zrušila limity sázek a ponechala hazardu právo rozdělovat miliardy přes vlastní nadace. Navíc hrozí, že stát a obce v roce 2012 z hazardu nedostanou ani korunu.

Témata: hazard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky