Tragédie iPhone 4S: nový operační systém vypíná spojení s operátorem

Americká společnost Apple má další problémy se svým novým iPhone 4S, jejich operační systém iOS 5.01 ruší u některých telefonů spojení s operátorem. Agentuře Mediafax to v pondělí potvrdili čeští zástupci Applu i zástupkyně jednoho z mobilních operátorů.

reklama

"Na problém s novým firmwarem iOS 5.01 se na nás v posledních dnech obrací stále více lidí," uvedl zdroj z českého zastoupení společnosti Apple.

Podle mluvčí T-Mobile Martiny Kemrové se problémy týkají iPhonů 4S, které jsou v České republice v prodeji od 28. října tohoto roku a to jen části přístrojů, které jejich majitelé aktualizovali na nový firmware. „Většina uživatelů indikující problémy si aktualizovala software vzduchem. V tuto chvíli neznáme přesnou příčinu nestandardního chování (telefonů – pozn. red.),“ uvedla Kemrová s tím, že operátor je v kontaktu se společnosti Apple a snaží se najít důvody potíží i řešení situace.

Někteří uživatelé nových iPhonů 4S, kteří si upgradovali operační systém telefonu na iOS 5.01, se potýkají s náhlou ztrátou signálu mobilní sítě, který se může, ale nemusí znovu obnovit. Kromě toho se přerušují hovory, telefon není možné připojit k datovému spojení a není možné odesílat SMS zprávy. S těmito problémy se podle zjištění Mediafaxu potýkají někteří uživatelé iPhone 4S ve všech sítích nejen v České republice, ale i v zahraničí.

„Firmware iOS 5.01 jsme vydali, protože jeho předchozí verze u nejnovějších modelů iPhonu výrazně snižovala kapacitu baterie,“ uvedla v pondělí mluvčí kalifornského oddělení Applu Trudy Mullerová pro agenturu Bloomberg. „Nyní se ale ukazuje, že u nového firmwaru musíme ještě vychytat pár much. Problém se týká jen několika uživatelů,“ tvrdí Mullerová.
 
Na problémy, které způsobuje aktualizace iOS 5.01 si stěžují i členové fóra na stránkách iPhonemania.cz. Poukazují jak na omezení kapacity baterie, tak na to, že instalace programu, který by tyto problémy měl řešit, snižuje funkčnost chytrého telefonu. „Rada je jednoduchá. Jestli jste ještě neaktualizovali na iOS 5.01, rozhodně to nedělejte. V tomto případě se vyplatí nikam nespěchat," uvedl Přemysl Šteidl z iPhonemania.cz.
 
„O existenci problému s aktualizací firmwaru iPhonů víme, stížnosti od našich zákazníků zatím neregistrujeme. Situaci budeme i nadále sledovat,“ řekla agentuře Mediafax Adéla Konopková ze společnosti Vodafone.
 
Oborový server Cnet cituje rozzlobené majitele iPhonů. „Tito lidé si stahují aplikace, která má vyřešit problémy způsobené jinou aplikací. Rozhodně je nepotěší, že jim nový firmware působí opět další potíže," napsal Cnet.

„iPhone 4S se není v naší nabídce," řekl Mediafaxu mluvčí Telefóniky Hany Farghali. „Problémy s iPhony, které prodáváme, se nevyskytly."

Témata: iphone

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky