ČSÚ bude zjišťovat životní podmínky a příjmy domácností

V sobotu začíná každoroční šetření životních podmínek a příjmů domácností organizované Českým statistickým úřadem. Odborně proškolení tazatelé navštíví v období od 4. února do 28. května více než 11 tisíc rodin. Cílem je získat aktuální data pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina respondentů, kteří se do šetření zapojí, s ČSÚ dlouhodobě spolupracuje. Nově bude osloveno 4 750 domácností z náhodně vybraných bytů. Odpovídat budou na otázky, které jim  položí tazatelé vybavení novými průkazy.1 „I když je účast vybraných domácností dobrovolná, většina z nich s námi ochotně spolupracuje. Velmi si toho vážíme, protože výsledky šetření jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení životní úrovně a příjmové situace domácností. Tato data jsou pak srovnatelná za 34 evropských států,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Šetření Životní podmínky probíhá každoročně. Poslední dostupné údaje, z nichž jsou už zpracovány vybrané předběžné výsledky, se vztahují k roku 2016. „Vyplývá z nich, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením znovu mírně klesla, a to o 0,7 procentního bodu na 13,3 %. Česko se tak stále řadí mezi evropské země s nejnižší úrovní tohoto ukazatele,“ uvádí Michaela Brázdilová z oddělení sociálních šetření ČSÚ. Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou se podle předběžných údajů nezměnil. Zůstává na úrovni 9,7 %.

Předběžný odhad počtu osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech klesl meziročně skoro o 80 tisíc. Míra materiální deprivace udávající podíl osob, jejichž domácnost si z finančních důvodů nemůže dovolit nejméně 4 z 9 definovaných položek, se tak v roce 2016 snížila oproti předchozímu roku o 0,8 procentního bodu na celkovou hodnotu 4,8 %. Například neočekávaný výdaj ve výši 9 900 korun si nemohlo dovolit 32,1 %, týdenní dovolenou 28,9 % a platit různé pravidelné platby a splátky 4,4 % osob.

Definitivní výsledky šetření za rok 2016 budou k dispozici v dubnu. ČSÚ je představí na tiskové konferenci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky