Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská ekonomika nabrala na přelomu roku na síle

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hospodářství eurozóny zrychlilo v závěrečném čtvrtletí loňského roku tempo svého růstu. Reálný HDP si oproti předchozímu čtvrtletí připsal 0,5 %. Meziročně je tak hodnota vytvořeného produktu v eurozóně výše o 1,8 %. Stejným tempem ekonomika rostla i v průběhu třetího kvartálu. Původně udávaných 1,74 % totiž bylo vylepšeno právě na 1,8 %.

Zrychlení hospodářského růstu se pozitivně podepsalo na trhu práce. Míra nezaměstnanosti v prosinci nečekaně klesala na 9,6 % z původně udávaných listopadových 9,8 %. Trh přitom čekal stagnaci na listopadové hodnotě. I ta ale byla revidována níže na 9,7 %. Vyšší zaměstnanost a v některých zemích patrné známky růstu mezd se pozitivně odráží v silnější spotřebě domácností.

Spotřebitelské ceny pokračují s novým rokem v růstu. Jejich lednový meziroční růst překonal tržní očekávání ve výši 1,5 %, když dosáhl 1,8 % po prosincových 1,1 %. Inflace se tak výrazně přiblížila dvouprocentnímu cíli ECB. Za tím ale stojí především, ceny energií a potravin. Meziroční růst jádrové inflace stagnoval na prosincových 0,9 %.Silnější růst v eurozóně i zvyšující se inflační tlaky povedou podle nás k tomu, že ECB v polovině roku přehodnotí program kvantitativního uvolňování a začne ho ve druhé polovině letošního roku utlumovat. Informoval Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka.

Témata:  ekonomika Evropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.