Lidé sdílí svá osobní data na internetu bez zabezpečení

Každý třetí Čech poskytuje svá osobní data na internetu bez jakékoliv kontroly. Ať už se jedná o soukromé fotografie, videa, údaje o rodině nebo údaje o platební kartě. Češi také neřeší zabezpečení svých mobilních telefonů nebo domácích počítačů.

Ilustrační fotografie
reklama

Průzkumy* ukazují, že domácí počítač s přístupem na internet nemají správně zabezpečeny více než dvě třetiny Čechů. 7 z 10 Čechů také neřeší zabezpečení svého mobilního telefonu. Pětina Čechů si v počítači ukládá hesla do prohlížečů, třetina nezamyká svůj mobilní telefon. Informace zveřejnila Equa bank při příležitosti Dne ochrany osobních údajů připadajícího každoročně na 28. ledna.

„Za poslední dva roky se počet uživatelů mobilního a internetového bankovnictví Equa bank zdvojnásobil. Zabezpečení bankovních účtů je přitom zcela zásadní a jako mobilní a internetová banka klademe na ochranu dat velký důraz. Zároveň také nabádáme klienty, aby s jejich hesly nakládali obezřetně, nenaletěli podvodným aplikacím a neposkytovali je jiným osobám,“ říká Tomáš Veselý, ředitel depozitních produktů Equa bank. 

Počítačová kriminalita znepokojuje v poslední době lidí více, než běžná kriminalita**.  Každý druhý uživatel počítače navíc přiznává, že se již setkal s phishingem. Polovina uživatelů doposud netuší, co to phishing je.  „Banky neustále pracují na zdokonalení svých aplikací, a to včetně bezpečnostních prvků, ale je také na klientovi, aby si sám své přístroje zabezpečil. Pokud bude dodržovat zásady bezpečného používání, nemusí se zneužití svých dat bát,“ doplňuje Tomáš Veselý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky