Heger: Primář bere jako poslanec 76 000, praktik "jen" 44 000

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si kvůli sporu s odbory o to, kdy a jak má proběhnout slibované přidávání doktorům, nechal zpracovat od ministerstva práce statistiku lékařských platů a jejich vývoje. Nejsou bídné, ale ani závratné a letos rychle rostou, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

reklama

Primář má 76 tisíc, zhruba stejně jako poslanec a jeho plat za posledních patnáct let rostl rychleji než tuzemská ekonomika. Průměrně si lékař vydělá měsíčně 61 tisíc, zatímco průměrný český plat letos činil necelých 24 tisíc. Vyplývá to z čerstvých statistik, které vedle Hegera získala i MF DNES.
 
Mezi lékaři berou nejvíc chirurgové. Jejich průměrný hrubý měsíční příjem je 66 tisíc korun. Ovšem včetně odměn, příplatků a náhrad. Zato průměrný plat praktických lékařů je 44 tisíc, vrchní sestra si vydělá o čtyři tisíce méně.
 
Z velkých špitálů platí nejlépe pražská Nemocnice Na Homolce, průměrný příjem lékaře je tady 78,5 tisíce korun, což je oproti loňsku přilepšení o 9,5 tisíce korun. A o dvacet tisíc víc, než je průměrný příjem kolegů v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, která platí ze všech fakultních nemocnic nejméně, popisuje MF DNES.
 
Letos rostly platy zdravotnickému personálu téměř nejrychleji za posledních patnáct let. Nepřekonaly jen skokový růst za ministra Bohumila Fišera, který lékařům přilepšil patnácti procenty. "Od roku 1995 vzrostl hrubý domácí produkt o 150 procent, průměrná mzda o 188 procent a průměrný plat lékaře se zvýšil o 216 procent. Platy lékařů tak rostly rychleji než zbytek ekonomiky," odmítá v MF DNES výtky odborů náměstek ministra Petr Nosek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky