Důvěra v německou ekonomiku si v lednu výrazně polepšila

Důvěra v německou ekonomiku, měřená indikátorem institutu ZEW si v lednu výrazně polepšila. Z odpovědí 350 expertů z oblasti finančního trhů vyplývá, že současnou situaci hodnotí nejlépe od roku 2011. 

Ekonomika, ilustrační fotografie
reklama

Hodnocení současné situace se totiž ve srovnání s prosincem vylepšilo o téměř 11 bodů na 77,3 bodu. Na těchto úrovních se index nacházel naposledy před více než pěti lety. Pozitivněji finanční experti hodnotí i výhled za šest měsíců, ačkoli tato složka za očekáváními trhu zaostala. 

ZEW index se tak přidal k dalším indikátorům, které naznačují, že německé ekonomice by se v letošním roce mělo dařit. Důvěra v oblasti průmyslu je nejvyšší od roku 2014. Ze svého dramatického propadu v srpnu a září loňského roku se rychle vzpamatovala i důvěra v oblasti služeb. Situace na trhu práce se dále zlepšuje, přičemž náladu německým domácnostem zlepšují náladu i rostoucí mzdy. Po loňském růstu HDP o 1,9 % tak i letošní rok začíná pro německou ekonomiku slibně. To je pochopitelně dobrá zpráva i pro Českou republiku, která je na německé hospodářství silně navázaná. Informovala Jana Steckerová, Ekonom, Komerční banka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky