Trampova první tiskovka poslala trhy na skluzavku

Evropské akciové trhy dnes pokračují v nevýrazných výkonech tohoto týdne. I přes relativně pozitivní zprávy o vývoji průmyslové výroby, která v celé eurozóně za listopad vzrostla o 1,5 % a v celoročním srovnání přidala dokonce o 3,2 %, evropský akciový index Stoxx 600 ztrácí 0,6 %. Hlavní příčinou je zřejmě včerejší první tisková konference budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve které sice potvrdil své předvolební plány, nicméně nepřidal ani náznak konkrétnějších kroků a opatření, které by nastartovaly optimismus investorů.

Donald Trump
reklama

Naopak jeho zmínka o potřebě větší konkurence ve výběrových řízeních na dodávky léků poslala akcie farmaceutických společností směrem k jihu, a to nejen v Evropě ale i globálně. Nejvíce v dnešním obchodování tak ztrácely akcie farmaceutických společností Novo Nordisk a Shire, které mají největší expozici na prodeje ve Spojených státech. Naopak posilující cena ropy dnes pomáhala ziskům těžařských společností a rostoucí cena silové elektřiny poslala akcie utilit vzhůru.

V USA je dnes cítit velké zklamání investorů z včerejší tiskové konference Donalda Trumpa a na americkém parketu to dnes v začátku obchodování svítí kompletně červeně, když index S&P 500 ztrácí kolem 0,8 %. Nejvýraznější poklesy zaznamenávají finanční instituce a technologické tituly, které oslabují přes 1 %. K ziskům se dnes žádný ze sektorů zatím neodhodlal. Na lepší zprávy asi budou muset investoři počkat až na zítřejší zveřejnění vývoje maloobchodních tržeb a spotřebitelské důvěry.

Pražský parket dnes, stejně jako české biatlonistky, zakončil obchodní seanci smíšeně a díky závěrečnému spurtu se pražský index PX alespoň přehoupl nad nulu a přidal jednu desetinku procenta. Zisky tabákové společnosti Philip Morris, sázkařské Fortuny a nápojářské Kofoly, které v malých zobchodovaných objemech přidaly okolo 1 %, dnes umazaly ztráty mediální skupiny CME a likérky Stock Spirits, jejichž akcie ztrácely okolo 1,5 %. Banky si dnes rozdělily pozitivní a negativní role, když zisk 0,7 % Erste a 0,2 % Komerční banky vymazala 1% ztráta Moneta Money Bank. Akcie elektrárenské ČEZ, telekomunikační O2 a výrobce netkaných textilií Pegas zakončily s nulovou změnou. Informoval Richard Miřátský, Equity Analyst, Investment Banking, Komerční banka.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky