Povánoční výprodeje: Lidé nakupují stejně jako před Vánoci

Hlavní prodejní sezóna, která letos odstartovala začátkem října, pro obchodníky ještě neskončila. První týdny povánočních výprodejů zatím ukazují, že lidé nakupují stejně jako před Vánoci (pokles pouze o 8 %). I když se mnoho nakupujících domnívá, že povánoční výprodeje jsou výhodnější, míra slev je stejná jako v posledních týdnech před Vánoci.

Ilustrační fotografie
reklama

Nákupní nálada pokračuje téměř beze změn i po Vánocích. V on-line světě povánoční výprodeje odstartovaly téměř ihned po Štědrém dnu a obchodníci nezaznamenali skoro žádný pokles. Oproti období před Vánoci jsou prodeje jen o 8 % nižší. V porovnání s celoročním průměrem jsou pak o 18 % vyšší. Hodnota jedné objednávky je 1 780 Kč.

„Mnoho lidí čeká na povánoční výprodeje s vidinou lepší a výhodnější koupě. V e-shopech slevy začínají již před Vánoci a zůstávají na téměř stejné úrovni po celou dobu výprodejů. Rozdíl je opravdu jen v několika málo procentech. V případě, že máte vyhlédnutý nějaký produkt ve slevě, se ani nevyplatí na tyto výprodeje čekat. Navíc někteří obchodníci ve snaze podpořit prodeje „slevují“ z cen, které nejprve navýšili,“ říká Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet a zároveň dodává: „Nicméně je pravdou, že po Vánocích slevují e-shopaři další produkty. Takže se do výprodeje dostane přibližně o 15 % zboží více než během vánočních nákupů”.

O úspěchu během výprodejů na internetu rozhoduje to, jak se e-shopař připravil a jak pracuje s marketingovými nástroji. Jendou ze zásadních věcí je remarketing, práce a komunikace se stávajícími zákazníky. O výprodejích a slevách je dobré informovat personalizovanou formou - například podle toho, jaké zboží v minulosti lidé nakoupili. „Pro ještě lepší zvládnutí a využití příští hlavní nákupní sezóny je důležité zanalyzovat tu právě uplynulou, vzít si z toho ponaučení a pořádně se připravit. Letos vedle inovací a modernizace obchodu čeká na e-shopaře zavedení povinnosti EET,“ komentuje Miroslav Uďan.

Témata: obchody | e-shopy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky