Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvyšování sazeb v Polsku může přijít dříve

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Polsku končí zasedání tamní centrální banky. Ta sice s největší pravděpodobností ponechá klíčovou úrokovou sazbu beze změny na úrovni 1,5 %, může však dojít k posunu v její rétorice. Inflace v Polsku se rychle šplhá směrem nahoru. Již během prvního čtvrtletí letošního roku by mohla překročit 1,5 %, s čímž ovšem centrální banka ve své prognóze nepočítá. K růstu úrokových sazeb by tak nakonec mohlo dojít ještě dříve, než jsme předpokládali, tedy již v letošním roce. Informuje Jana Steckerová, ekonom, Komerční banka, a. s.

Také se dozvíme, jak se vyvíjely české maloobchodní tržby v listopadu. Ty podle našeho odhadu vzrostly o 3,9 % y/y. K ochotě domácností utrácet přispívá klesající nezaměstnanost, která vytváří tlak na růst mezd. Ty ve třetím čtvrtletí loňského roku vzrostly v nominálním vyjádření o 4,5 % y/y.

Ani v prosinci česká inflace nezastavila svůj růst a dokonce se poprvé od roku 2012 vyšplhala na 2% inflační cíl ČNB. To by centrální bance mělo dostatečně uvolnit ruce na to, aby už ve druhém čtvrtletí letošního roku přistoupila k opuštění kurzového závazku, jak předpokládáme. V lednu sice inflace ještě klesne zpět pod dvě procenta, v únoru se však na cíl opět vrátí a bude se zde držet po zbytek celého letošního roku. Dobrou zprávou je, že k vyšší inflaci nepomáhají pouze ceny pohonných hmot a ceny potravin, ale i jádrová inflace. Prosincová inflace navíc výrazně předčila očekávání samotné centrální banky. Ta předpokládala výsledek o 0,7 pb nižší.

Zrušení kurzového závazku v Q217 by nemělo stát v cestě ani dnešní jmenování dvou nových členů bankovní rady. Těmi se stali Oldřich Dědek a Marek Mora. Marek Mora působil od září 2002 do dubna 2003 jako poradce Jiřího Rusnoka na ministerstvu průmyslu a obchodu, takže by se mohl v bankovní radě následovat jeho linii. Oldřich Dědek se v minulosti nechal slyšet, že by se zaváděním kurzového závazku váhal a tak lze předpokládat, že ani jeho rušení brzdit nebude. Oba dva nastoupí do ČNB 13. února.

Témata:  Polsko banky ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy