Jak využít šedesátimiliardový přebytek rozpočtu? Ptali jsme se politiků

Koalice se zatím neshodla na využití šedesátimiliardového přebytku loňského rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce s rozhodnutím počkat na vývoj letošního rozpočtu. Čas má vláda do konce dubna, kdy musí Sněmovně předložit návrh na využití peněz. Zeptali jsme se českých politiků napříč stranami, na co by tyto peníze využili oni.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Většina námi oslovených politiků se shodne. „Peníze by měly jít na snížení státního dluhu,“ uvedli pro EuroZprávy.cz Helena Langšádlová (TOP 09), Vítězslav Jandák (ČSSD) i Stanislav Huml (ČSSD). „Osobně bych je využil na snížení deficitu veřejných financí. To je to nejrozumnější, co může tato vláda udělat,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Stejně to vidí i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Menší část pak na investice například do infrastruktury a venkova. Mít 200 obcí, kde si lidé musejí pro vodu do cisterny, je ostuda. Navíc přebytek vznikl uškrcením investic a ty mají přitom multiplikační efekt,“ připomněl pro náš server vicepremiér.
 
„Jednoznačně na umoření státního dluhu. Veškeré populistické návrhy, jejichž účelem je především koupit si za tyto peníze hlasy potenciálních voličů, odmítám. S reakcí (s návrhy daňových a jiných změn) bych počkal, až tento určitě pozitivní trend bude potvrzen opakováním takového výsledku i za rok 2017. Nezapomínejme, že dluh, který před sebou valíme, jsme dosud jen zvětšovali, je načase začít z něj konečně ukrajovat,“ myslí si nezařazený poslanec Karel Fiedler.

„Pravicové vlády v minulosti snížily valorizaci penzí. Zapříčinily tak, že se poměr důchodů k průměrné mzdě postupně blížil kritické hranici 40 procent. Poslední valorizace sice situaci mírně zlepšila, ne však dostatečně. Využití přebytku na vyšší valorizace penzí v budoucích letech by umožnilo podstatnější zvýšení důchodů a alespoň částečně by napravilo nespravedlnosti minulých let. Naši rodiče a prarodiče si po desítkách let tvrdé práce zaslouží důstojné penze,“ řekl pro EuroZprávy.cz Jeroným Tejc (ČSSD).
 
„Buď na investice k posílení dopravní infrastruktury v hospodářsky zaostávajících regionech a mikroregionech Česka. Nebo část do rizikových fondů využívaných na rozvoj zajímavých start-upů a většinu na sanaci dlouhodobého deficitního důchodového účtu. Obávám se ale, že ve skutečnosti se jedná o přebytek, jenž je postaven na fiktivních úsporách. Nečerpané evropské peníze není možné použít na jiný účel, než na který jsou určeny… Investiční peníze, které nebyly loni státem vyčerpány na pokračování či dokončení rozpracovaných akcí, budou muset být účelově vázány na dokončení těchto akcí,“ varuje někdejší premiér a Jiří Paroubek.

„Část bych dal na investiční posílení obranyschopnosti republiky a plnění závazků v NATO a část bych dal na umazání dluhu,“ uvedl v SMS zprávě pro naši redakci exministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS).

„Přebytek by neměl sloužit výhradně na snížení deficitu, ale také na připravené investiční projekty a důraznější valorizace. V rozpočtu 2017 také nebyly dostatečně zafinancovány potřeby územních samospráv, například na dopravu a sociální služby,“ uvedl pro EuroZprávy.cz komunista Jiří Dolejš.

Podle šéfa hnutí SPD existuje více možností – podle odvahy vlády. „Opatrný hospodář by mohl přebytkem splatit část našich dluhů. Na druhé straně já bych nejraději investoval do něčeho, co státu přinese zisky použitelné nejen na dluhy, ale i na důchody, školy, atd.,“ řekl nám Tomio Okamura.

„Stát by měl získat zpět strategické suroviny a infrastrukturu – určitě by stálo za to deprivatizovat vodu nebo energetiku – jde o strategické oblasti, které generují obrovské zisky a současně jsou klíčové i pro bezpečnost, takže by je stát měl kontrolovat nejen kvůli zisku. A navíc regulací den by mohl zvyšovat životní úroveň bez navyšování sociálních výdajů. Bezesporu bych investoval do superrychlostní železnice do Brna – stávající stav dopravy a to dálnice i železnice mezi dvěma největšími městy je ostudný a generuje denně milionové náklady i velké ekologické škody,“ varuje Okamura.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky