Červené jezero je opravdu „zlatý důl“

Je jen pár oblastí světa, které převyšují ty ostatní v kvalitě těženého zlata. Například lokalita Witwatersrand Basin v Jižní Africe. V této přibližně 350 km dlouhé a 200 km široké oblasti se nachází nejhlubší zlaté doly na světě – těží se do 3600 m, a průzkumy jsou prováděny až do 4600 m. Ve Witwatersrandu byla roce 1886 objevena vůbec nejvydatnější zlatá ložiska, z nichž bylo vytěženo cca 40 % veškerého zlata na světě. Spojené státy mají svůj „zlatý důl“: Carlin Trend ve státě Nevada je 8 km široký a 60 km dlouhý pás, kde bylo vyprodukováno nejvíce zlata v USA. Informují Zlaťáky.cz.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Rovněž Kanada má velmi mnoho bohatých ložisek, které produkují nejkvalitnější zlato a byly příčinou mnoha slavných zlatých horeček. V poslední době se ale hlavní lokalitou stává Red Lake (Červené jezero) v kanadské provincii Ontario. Z takto bohatých ložisek je možné vyprodukovat průměrně cca dvě unce zlata na jednu tunu.

Nejrušnější letiště na světě

První expedice do této oblasti proběhla v roce 1897. Jejím cílem bylo dané území prozkoumat a nalézt vhodná a kvalitní zlatá ložiska. Na břehu Červeného jezera bylo zlato objeveno L. B. Howeyem v roce 1925. Zpráva o nalezišti se rychle rozšířila a město Red Lake poté zažívalo obrovský rozmach, nárůst hospodářské i průmyslové aktivity a rovněž populační boom. V roce 1936 se stalo letiště v Howey Bay nejrušnějším letištěm na světě, kde přistávalo a odlétalo za hodinu více letadel než kdekoliv jinde. V oblasti dolů Howey a Hasaga činila v roce 1941 produkce zlata kolem 600 000 uncí a pokračovala dalších 14 let. Nejen tyto, ale i mnoho dalších dolů v této oblasti těžily statisíce uncí vysoce kvalitního zlata. Později bylo ale objeveno další a ještě větší naleziště u Červeného jezera. V roce 1995 společnost Goldcorp, vlastník dolu Červené jezero zjistila, že místní kov obsahuje nejvyšší stupeň zlaté rudy (dvě unce zlata na tunu). Od té doby se stal důl jedním z nejproduktivnějších zlatých dolů na světě.

28 dolů = 28 milionů uncí zlata

Od roku 1925 bylo v oblasti Červeného jezera provozováno 28 dolů a bylo vyprodukováno 28 milionů uncí zlata. Většina produkce pocházela ze čtyř dolů Red Lake (Dickenson, Campbell, Madsen a Cochenour). Největším produkujícím dolem byl v roce 2014 Red Lake mine, jehož celková produkce činila 414 400 uncí zlata vysokého stupně. Rok předtím činila produkce tohoto dolu ještě 493 000 uncí. V roce 2015 došlo k poklesu na hodnotu 375 700 uncí.

Témata: zlato | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky