Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvolení Trumpa pomohlo ČNB, nemusela v listopadu tolik intervenovat

ČNB, ilustrační fotografie
ČNB, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Česká národní banka v listopadu skoupila při obraně kurzového závazku eura v objemu pouze 524 milionů eur, tedy zhruba 14 miliard korun. Oproti téměř čtyř miliardám eur v říjnu se jedná o výrazný pokles. Za tímto vývojem stojí zřejmě jednak vybírání zisků z předchozích spekulací, tak především zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Po této události koruna oslabila zřejmě v reakci na úprk některých investorů zpět do bezpečného přístavu amerického dolaru. ČNB tak nemusela po zbytek měsíce vůbec intervenovat, protože kurz koruny se pohyboval v bezpečné vzdálenosti od hranice 27 korun za euro. Informuje Marek Dřímal, Ekonom, Komerční banka.

Koruna se k intervenční hranici vrátila v polovině prosince, kdy ČNB zřejmě opět musela začít eura skupovat. A v tomto duch pokračuje vývoj ta trhu i na začátku ledna. Investoři totiž letos očekávají konec kurzového závazku a jejich sázky se zvyšují. Podle našich odhadů opustí ČNB hranici 27 korun vůči euru už ve druhém čtvrtletí roku 2017.

Devizové rezervy centrální banky v prosinci vzrostly o 13 miliard na 2188 miliard korun. Tento objem představuje 46 % HDP a za celý rok 2016 tak vzrostl o 11 procentních bodů. Před zahájením intervencí přitom dosahoval poměr rezerv k HDP jen 22 % (říjen 2013). Podle našich odhadů přesáhne podíl rezerv na HDP 50 % během příštích několika měsíců, protože očekáváme opětovné zvýšení přílivu spekulativního kapitálu s blížícím se koncem kurzového závazku.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.