Dotace na sociální služby budou vyplaceny již v průběhu ledna

Ministerstvo práce a sociálních věcí výrazně zkrátilo dobu vyplácení dotace na sociální služby. V letošním roce se díky změně předpisů zrychlí výplata dotací ze státního rozpočtu. Kraje a Hlavní město Praha dostanou finanční prostředky již v lednu.

Michaela Marksová
reklama

„Ministerstvo financí konečně začalo respektovat náš požadavek a změnilo zákon tak, abychom mohli finance poslat hned na začátku roku. Situace, kdy jednotliví provozovatelé sociálních služeb dostávali peníze až v dubnu či květnu, byla naprosto neúnosná," řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Vzhledem k nastavení právních předpisů Ministerstva financí nešlo v minulých letech zaslat finanční prostředky určené na dotace dříve, než bylo provedeno finanční vypořádání dotace z předešlého roku. Díky tomu byly finanční prostředky zasílány až v průběhu března. K poskytovatelům sociálních služeb se finanční prostředky dostaly až v dubnu či květnu. MPSV na tento problém dlouhodobě upozorňovalo. Díky předpisům Ministerstva financí se dostávaly sociální služby do velkých problémů, existenčně jsou totiž závislé na dotacích ze státního rozpočtu. Velký problém to byl zejména při vyplacení mezd zaměstnancům, organizace poskytující sociální služby si často musely brát půjčky a zadlužit se.

MPSV zřídilo již před koncem roku 2016 dotační komisi a v současné chvíli jsou krajům rozesílány rozhodnutí o poskytnutí dotace a zároveň jsou již distribuovány i finanční prostředky. „Apeluji na kraje a Hlavní město Prahu, aby také projevily co největší součinnost a zajistily mimořádná zasedání samosprávných orgánů tak, aby se finanční prostředky dostaly k jednotlivým poskytovatelům co nejdříve,“ dodala ministryně Michaela Marksová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky