Mzdy rostou díky velmi napjaté situaci na trhu práce

I třetí odhad domácího ekonomického růstu potvrdil, že česká ekonomika na začátku druhé poloviny loňského roku výrazně zpomalila. Mezičtvrtletní dynamika byla potvrzena na 0,2 % a meziroční růst zůstal na 1,9 %. Hlavním tahounem domácího hospodářství se znovu stává domácí spotřeba, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,9 %. Její příznivá dynamika podle našeho odhadu pokračovala i v posledním čtvrtletí loňského roku. Napovídá tomu silná akcelerace mezd, které ve třetím čtvrtletí nominálně vzrostly o 4,5 % y/y. Informuje Viktor Zeisel, Economist, Investment Banking.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Mzdy rostou díky velmi napjaté situaci na trhu práce. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti musí firmy soutěžit o kvalifikovanou pracovní sílu, a to se právě projevuje v mnohem rychlejším zvyšování platů. To se děje, jak ukazují dnešní data, i na úkor ziskovosti domácích firem.

Domácnosti se také nebojí utrácet, jak ukazuje klesající míra úspor. To také svědčí o jejich pohodě, kterou dobře ilustrují například indikátory důvěry spotřebitelů, které se drží blízko svých maxim. Navíc domácnosti více investují, což se projevuje i na nemovitostním trhu, když ceny bytů rapidně rostou. 

Kromě domácí spotřeby očekáváme, že ve čtvrtém kvartále znovu akceleroval přebytek bilance zahraničního obchodu. Napovídá tomu slušná dynamika v průmyslu, dobré předstihové indikátory a hlavně solidní vývoj německé ekonomiky, která podle ekonomů SG ke konci roku také výrazně zrychlovala.

Náš předběžný odhad ukazuje na růst české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku o 0,8 % q/q, což by mělo vytáhnout celkový růst za rok 2016 na 2,5 %. Tento rok by ekonomika podle našeho odhadu měla ještě mírně zrychlit na 2,7 %.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky