Období deflace výrobních cen v eurozóně je za námi

Listopadový růst cen průmyslových výrobců v eurozóně překonal tržní očekávání, když ceny během tohoto měsíce vzrostly o 0,3 %. Ještě zajímavější je pohled na meziroční vývoj průmyslových cen. Ty totiž byly v prosinci 2016 o 0,1 % výše než v prosinci 2015. Meziroční růst cen byl zaznamenán poprvé po 43 měsících kontinuálního snižování produkčních cen. Jedná se tak o další střípek do mozaiky zvyšujících se cenových tlaků, i když v tomto případě primárně kvůli vyšším cenám ropy a jejích produktů. Informuje Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka.

EU, ilustrační fotografie
reklama

Co odeznívající deflační prostředí v eurozóně znamená pro nastavení měnové politiky ECB? Éra hledání nestandardních nástrojů, jak uvolnit měnovou politiku, je za námi. Ovšem ani návrat k normálnímu fungování ECB nebude jednoduchý a už vůbec ne rychlý.

I ve zbytku letošního roku bude pokračovat program kvantitativního uvolňování, i když se od března měsíční objem nakupovaných dluhopisů sníží. Ukončení tohoto programu se zřejmě dočkáme až v příštím roce. A se zápornými úrokovými sazbami ECB ale budeme žít ještě hodně dlouho, zřejmě ještě několik let.

Témata: Eurozóna | MoneyMAG.cz | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky